Ψήφισμα το οποίο εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου εξέδωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας με το οποίο διαμαρτύρεται έντονα για άδικη κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε και με την συμμετοχή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ζητείται από τον Υπουργό να παρέμβει ώστε στην επόμενη κατανομή να διορθωθεί η αδικία που στερεί από την Στερεά Ελλάδα περίπου 14,5εκατ. ευρώ από τα 1,2 δις. που θα εκχωρηθούν στις περιφέρειες και να ληφθεί υπόψη το κριτήριο βάσει του οποίου η Στερεά Ελλάδα παράγει το 9,4 % του Αγροτικού ΑΕΠ.
«Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι η Στερεά Ελλάδα είναι θύμα μιας στατιστικής στρέβλωσης με αποτέλεσμα να μην παίρνει αυτά που δικαιούται. Η Περιφέρεια που έχει πολύ μεγαλύτερο Αγροτικό ΑΕΠ από άλλες, δεν μπορεί να παραμένει φτωχός και αδικημένος συγγενής. Δεν επαιτούμε, ζητούμε την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων που μας δίνουν αυτά που πρέπει να πάρουμε» τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης για το θέμα.
Στο ψήφισμα αφού τονίζεται «η μεγάλη σημασία του πρωτογενή τομέα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια, με όρους εισοδήματος και απασχόλησης», επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Δεν έφτανε που η Περιφέρειά μας τα τελευταία χρόνια είναι θύμα της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης που την κατατάσσει στον «Στόχο 2» και την υποχρεώνει σε διαρκή υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα να λαμβάνει αθροιστικά (εθνικούς και κοινοτικούς πόρους) περίπου το 50% από το μέσο όρο των πόρων συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας. Με την εξαγγελθείσα κατανομή πόρων, δεν τηρείτε και δεν ακολουθείται στοιχειωδώς έστω και με απλή αναλογική εφαρμογή, το απλό κριτήριο του αγροτικού ΑΕΠ (9.4%) στερώντας έτσι στη Στερεά Ελλάδα περίπου 14,5 εκατομμύρια συνολικά (στα 1,2 δις που θα εκχωρηθούν πλην Leader στις Περιφέρειες). Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η αρχή της σύγκλισης / συνοχής μεταξύ των Περιφερειών που διέπει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, και ενισχύει με αυξημένους πόρους τις πιο αδύναμες Περιφέρειες, θα έπρεπε σε Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα, που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει βυθιστεί ταχύτατα λόγω της κρίσης (61% του μέσου ευρωπαϊκού το 2014) και η ανεργία, ειδικά η νεανική, είναι στις τρεις υψηλότερες της χώρας (πάνω από 60%), να δοθούν και επιπλέον πόροι από την απλή αναλογική κατανομή».
Και αφού ζητά την άρση της αδικίας καταλήγει: «Οι αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας θα πρέπει να διέπουν όλες τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους ιδιαίτερα όταν σχετίζονται με την κατανομή των πόρων. Για πολλά χρόνια η Στερεά Ελλάδα έχει πέσει θύμα διαδοχικών αδικιών. Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο ζητάει και απαιτεί για τους Πολίτες του ίσα δικαιώματα με αυτά των υπόλοιπων Ελλήνων».