Σειρά δράσεων από την Περιφέρεια Στερεάς και την ΠΕ Βοιωτίας στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών



Η επιτροπή ισότητας της Περιφέρειάς Στερεάς Ελλάδας αρχής γενομένης από την Π.Ε. Βοιωτίας υλοποιεί σειρά δράσεων με ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ  μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή της ζωής της θα αντιμετωπίσει σωματική ψυχολογική ή σεξουαλική βία από το σύντροφό της, μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού, ένα ποσοστό γυναικών της ευρωπαϊκής ένωσης που φτάνει ακόμα και στο 50% έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις 500 χιλιάδες έως και 2 εκατομμύρια άτομα κυρίως γυναίκες και παιδιά διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή εξαναγκαστική εργασία.
Η ενημερωτική εκστρατεία της ΠΣΕ ξεκίνησε από το 2ο Λύκειο Λιβαδειάς όπου η Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και η πρώην Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μίνα Παπαναστασίου ως επίτιμο μέλος της Επιτροπής Ισότητας, μίλησαν στην εκπαιδευτική κοινότητα.

«Ενημερώνουμε τους μαθητές για τον κύκλο βίας που παρατηρείται και παράλληλα καλούμε τους μαθητές να καταγγέλλουν περιστατικά βίας είτε καλώντας στο 15900 που είναι η πανελλαδική γραμμή καταγγελιών είτε στο τμήμα Υγείας και Πρόνοιας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας όπου οι κοινωνικοί λειτουργοί θα ανταποκριθούν συμβουλευτικά και σε επίπεδο νομικό αλλά και σε επίπεδο συνεδριών. Η βία έχει πάρα πολλές μορφές, είναι σωματικής, λεκτικής, συναισθηματική, ψυχολογική μπορεί να είναι ενδοοικογενειακή, σχολική η εξωσχολική  και οι πολίτες απέναντι σε όλες τις μορφές βίας δεν έχουν φύλο και ταυτότητα. Η βία είναι βία όπου κι αν υπάρχει», τόνισε μεταξύ άλλων η Φ. Παπαθωμά.
Η κ. Παπαναστασίου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στόχος της Π.Ε.Ι της οποίας αναπληρώτρια πρόεδρος είναι η κ. Παπαθωμά και Πρόεδρος ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης είναι να βρεθούμε κοντά στους έφηβους κοντά στα σχολεία της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και να μιλήσουμε για τις διακρίσεις που αφορούν το φύλο και κυρίως για τις γυναίκες που υφίστανται το μεγαλύτερο ποσοστό των διακρίσεων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια των διακρίσεων υπάγεται και η βία η οποία μπορεί να έχει διάφορες πτυχές».
Καταλήγοντας επεσήμανε ότι αντίστοιχες δράσεις θα αναπτυχθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητας της Στερεάς Ελλάδας.
«Θέλουμε να εμφυσήσουμε και να ενσταλάξουμε στα νέα παιδιά όσο είναι πιο νωρίς μία αλλαγή νοοτροπίας ως προς τις γυναίκες ως το πως προσεγγίζονται όχι μόνο σχετικά με το κομμάτι της βίας αλλά και της σωματικής τους διάπλασης», συμπλήρωσε η Μ. Παπαναστασίου.