Πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, στη Λιβαδειά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, η εκδήλωση της Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις» με θέμα: «Θεσμοί και Νέα Γενιά». Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, παρακάθισε καθ’ όλη τη διάρκειά της, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το ενδιαφέρον του για τη Νέα Γενιά, και έκανε κρίσιμες παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση. Στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι είναι άξιες συγχαρητηρίων και αξίζει να ενθαρρύνονται παρόμοιες πρωτοβουλίες, καθώς αποτελούν εστίες και οάσεις για να προγραμματίσουμε και να μελετήσουμε το αύριο. «Όλοι μας ζητάμε την αλήθεια, ζητάμε την ειλικρίνεια. Κουραστήκαμε στο ψέμα. Αν μπορέσουν (σ.σ. οι διοργανωτές της εκδήλωσης) να μας βοηθήσουν να βρούμε αυτές τις ρίζες θα μας κάνουν πιο αληθινούς, πιο ευθείς, πιο ειλικρινείς».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγή του Αντιπροέδρου της «Σύνθεσις», Βοιωτού κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ξεχωριστή σημασία που έχει η υποστήριξη της νέας γενιάς, δηλαδή του μέλλοντος της πατρίδας μας,διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα στην εποχή μας». O κ. Αγγελόπουλος έκλεισε την εκδήλωση με επίκληση πρόσφατου μηνύματος του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είχε αναφερθεί σε γνωστή ρήση του Ιησού Χριστού: «Εάν θέλετε να είστε πραγματικοί μου φίλοι, να με μιμείστε, διότι δεν ήρθα για να με υπηρετήσουν, αλλά για να διακονήσω» – «οὐκ ἦλθον διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι». Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτός θα πρέπει να είναι και ο ρόλος των θεσμών: να υπηρετούν, να διακονούν τους νέους, τους πολίτες, το κοινό καλό».
Πλήθος Βοιωτών παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον όλους τους εξέχοντες ομιλητές και τα ευρήματα της έρευνας της διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες το 2018 που παρουσίασε η κα Φαίη Μακαντάση, Research Analyst της διαΝΕΟσις, η οποία συζήτησε τα ευρήματά της με τον κ. Γιάννη Δημάκη, Σύμβουλο Στρατηγικής και Επικοινωνίας.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Βοιωτός δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Ρόδης, ο οποίος συντόνισε και το πάνελ συζήτησης με θέμα: «Οι νέες προκλήσεις και ο ρόλος των Θεσμών». Ο Λάμπρος Ρόδης συζήτησε με τον επίσης Βοιωτό κ. Δημήτρη Κ. Μπάκα, Αντιστράτηγο ε.α., Επίτιμο Διοικητή ΣΔΑ και Πρόεδρο της «Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας», τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπύρο Βλαχόπουλο και τρεις νέους της Βοιωτίας: τη Μαριάνθη – Λουκία Δρίτσουλα, Απόφοιτο Πανεπιστημίου Πειραιά, Στέλεχος εταιρείας, τον Γιάννη Ζαννιά, αγρότη και τον Στέλιο Κεράστα, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρείας Greek-Way.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές της Βοιωτίας κ.κ. Νίκος Θηβαίος (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέας Κουτσούμπας (Νέα Δημοκρατία), ο Αρχιμανδρίτης π. Δωσίθεος Κατσόρης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Αλεξόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κα Σοφία Ζαχαράκη, η Πρόεδρος της Εστίας Μητέρας κα Χριστίνα Αγγέλου εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς.
Δηλώσεις ομιλητών
Η κα Φαίη Μακαντάση δήλωσε: «Ένα στοιχείο που πρέπει να συγκρατήσουμε από τα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», είναι ότι στις πρώτες θέσεις εμπιστοσύνης στους θεσμούς που επιδεικνύουν οι νέοι ηλικίας 17-24 βρίσκονται κατά σειρά η οικογένεια, η δικαιοσύνη, οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία. Φαίνεται πως οι νέοι εμπιστεύονται περισσότερο θεσμούς παραδοσιακούς, που έχουν διάρκεια, δίνουν έμφαση στον τύπο και την επαναληπτικότητα και από τους οποίους αντλούν ασφάλεια».
Ο κ. Γιάννης Δημάκης κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε: «Μια νέα γενιά με διαφορετικά, διακριτά χαρακτηριστικά, έρχεται και αλλάζει τον κόσμο. Τεχνολογική εξοικείωση. Μικρότερος βαθμός δέσμευσης. Ενσωμάτωση της διαφορετικότητας. Πιο έντονος επιχειρηματικός προσανατολισμός. Κοινωνικός προβληματισμός. Οι νέοι επανακαθορίζουν τις αρχές και τον τρόπο επικοινωνίας μαζί τους. Και διαμορφώνουν μια δυναμική σχέση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο».
Ο κ. Λάμπρος Ρόδης σημείωσε: «είναι πολύ σπουδαίο να ξεκινάς έναν τέτοιο διάλογο, από τον οποίο όλοι έχουμε να κερδίσουμε: θεσμοί, φορείς, κοινωνία, αλλά και ΜΜΕ, καθώς οι νέοι μας έχουν άποψη για όλα και κυρίως κριτικό πνεύμα. Αυτή είναι άλλωστε η δύναμη της νιότης και κανείς δεν πρέπει να φοβάται να την ακούσει! Προσωπικά αποτέλεσε ξεχωριστή τιμή το κάλεσμα σας!».
Ο Αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος της «Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας» κ. Δημήτρης Μπάκας επεσήμανε τα εξής: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν το υπέρτατο αγαθό της ασφάλειας και ελευθερίας της Πατρίδας μας από εξωτερικούς κινδύνους και σε συνάρτηση με την εύρυθμη δομή και λειτουργία τους αποπνέουν εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Το «στρατεύεσθαι εν ειρήνη» (στρατιωτική θητεία) πέραν του ότι συνιστά το ελάχιστο προσωπικό καθήκον προς την Πατρίδα μας, αποτελεί και πρώτιστη δημοκρατική αξία, καθόσον στο Στράτευμα διδάσκεται η ενσυνείδητη πειθαρχία, διαμορφώνονται υπεύθυνοι πολίτες ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας. Ήτοι το Στράτευμα συνιστά ακόμη σήμερα όπως και στο μέλλον ένα «μεγάλο σχολείο». Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνονται ως ηγέτες με τη μέθοδο της «επεξεργασίας διαμαντιών» τουτέστι με ολιστική παιδεία που αποβλέπει στο υγιώς σκέπτεσθαι, ευ-συναισθάνεσθαι και αγαθώς πράττειν. Η Κιβωτός Ολιστικής Παιδείας ΕΔ συνιστά τον φορέα διάδοσης της Παιδείας που αποσκοπεί σε αυτό τούτο το ανθρώπινο είναι, το οποίο ήδη κινδυνεύει από τη υπέρ-εξειδίκευση».
Ο καθηγητής κ. Σπύρος Βλαχόπουλος υπογράμμισε: «Παρά τα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν και στον χώρο της δικαιοσύνης, η εμπιστοσύνη των νέων και γενικότερα των Ελλήνων σε αυτήν είναι δικαιολογημένη. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να θωρακισθεί ακόμη περισσότερο σε θεσμικό επίπεδο. Κυρίως όμως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το μείζον πρόβλημα, που έγκειται στην βραδύτητα συζήτησης των υποθέσεων και έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων».
Η Μαριάνθη – Λουκία Δρίτσουλα δήλωσε: «Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη προσέγγιση των απόψεων της νέας γενιάς, σχετικά με τη σημερινή πραγματικότητα και λειτούργησε ως ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα και ανάλυση».
Ο Στέλιος Κεράστας δήλωσε: «Σε μια όμορφη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη πόλη μας, ως νέος επιχειρηματίας θεωρώ ότι υπάρχουν προβλήματα και σχετική αβεβαιότητα για το μέλλον. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη μας στους βασικούς θεσμούς πρέπει να μένει αμετάβλητη, καθώς η νέα γενιά πρέπει να προσπαθήσει εκ νέου για ένα καλύτερο μέλλον».
Ο Γιάννης Ζαννιάς σημείωσε: «Το γεγονός ότι οι νέοι στη σύγχρονη Ελλάδα επιμένουν να είναι προσκολλημένοι σε θεσμούς που σε άλλες κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούνται παρωχημένοι (με εξαίρεση αυτών της οικογένειας και της δικαιοσύνης), θα έπρεπε να μας προβληματίζει».
Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται στο νέο κύκλο συζητήσεων της Κοινότητας Διαλόγου «Σύνθεσις» με θεματικό τίτλο: «Ο λόγος στους Νέους! Ο λόγος στο Μέλλον!». Ο κύκλος αυτός συζητήσεων ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου της «Σύνθεσις» κ. Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου με σκοπό την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν τους νέους. Σε αυτή την πρώτη εκδήλωση αναζητήθηκαν οι απόψεις των νέων της Βοιωτίας για τους Θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας και για το ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν.