Κ. Αγγελόπουλος: Η Ελλάδα για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αντιδρά σε μια παγκόσμια κρίση

Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Αντιπρόεδρος Κοινότητας Διαλόγου "ΣΥΝΘΕΣΙΣ"

Η Ελλάδα για πρώτη φορά τα πολλά τελευταία χρόνια, ίσως και από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, αντιδρά σε μια παγκόσμια κρίση/πρόκληση ακαριαία, και κατά γενική ομολογία, καλύτερα από άλλες πιο οργανωμένες και ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και της Ευρώπης. Τα δεδομένα και τα στατιστικά στοιχεία είναι γνωστά σε όλους και δεν χρειάζεται να τα αναφέρουμε. 
Τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης παίρνουν άριστα όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης της Δημόσιας υγείας και ελπίζουμε να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Φαίνεται ότι θα αποφύγουμε ό,τι έγινε στην Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία. 
Πέραν όμως από τα ανακλαστικά και τα μετρά της κυβέρνησης, σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ήταν η ώριμη αντίδραση του ελληνικού λαού που κατανόησε αμέσως την παρούσα συγκυρία και εφάρμοσε και εφαρμόζει κατά γράμμα τα σχετικά μέτρα. Χωρίς τη συμμετοχή όλων μας δεν θα είχαν καμία επιτυχία τα μέτρα της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να συνεχίσουμε. Είναι απολύτως αναγκαίο να συνεχίσουμε έτσι μέχρι να διαφύγουμε τον κίνδυνο της επέκτασης του ιού. 

Όμως θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι πειστήκαμε και εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα για δυο κυρίως λόγους: ο πρώτος είναι το θλιβερό παράδειγμα δίπλα μας που λέγεται Ιταλία και ο δεύτερος η πειθώ της Κυβέρνησης που έδρασε οργανωμένα, συντεταγμένα και μας εξήγησε με απλά λόγια τον κίνδυνο και τι πρέπει να κάνουμε για να τον αποφύγουμε. 
Αφού λοιπόν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα και αποφύγουμε την μεγάλη καταστροφή, προασπίζοντας τη δημόσια υγεία, το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η «επιβίωση» της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων. Η πρόκληση είναι τεράστια και η άσκηση πολύ δύσκολη. 
Τα αντανακλαστικά των αρμόδιων Υπουργείων ήταν και σε αυτή την περίπτωση άμεσα. Ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς να αποτιμήσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κρίσης και τα μέτρα που θα απαιτηθούν. 
Το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθούν υπερεθνικές λύσεις. Ολόκληροι κλάδοι πλήττονται ήδη βαρύτατα και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν μετά την κρίση, όπως λειτουργούσαν πριν από 2-3 μήνες. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, των οποίων ο κλάδος πλήττεται από την τρέχουσα συγκυρία. 
Στην αντιμετώπιση της τεράστιας αυτής οικονομικής πρόκλησης, που μόλις ξεκίνησε, θα κριθεί η ωριμότητα και  αποτελεσματικότητα τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα. Είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν λύσεις που θα ξεφεύγουν από το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο των τελευταίων ετών. 
Αν τα, απαραίτητα, μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας συνεχισθούν για μεγάλο διάστημα, φαίνεται ότι μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουμε σημαντικές προσωπικές, επιχειρηματικές και εθνικές επιλογές και στρατηγικές.