Θήβα: «Να λειτουργήσουν όλοι οι αρχικώς προβλεπόμενοι χώροι του νοσοκομείου»


Θήβα: «Να λειτουργήσουν όλοι οι αρχικώς προβλεπόμενοι χώροι του νοσοκομείου» | in.gr

Ο δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, μίλησε στο in.gr για όλα τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου:

Κάθε δήμαρχος που σέβεται τον θεσμικό του ρόλο προτάσσει το δημόσιο συμφέρον πάνω από κάθε προσωπική φιλοδοξία. Αυτό σημαίνει να διοικεί χωρίς δεύτερες σκέψεις υπέρ των δημοτών του.
Συνήθως μάλιστα αυτή η μορφή διακυβέρνησης έχει ρίσκο. Προσωπικό ρίσκο επανεκλογής. Ο Γιώργος Αναστασίου, δήμαρχος Θηβαίων, δεν μας παραχώρησε συνέντευξη για να διασφαλίσει μια θέση στο βιβλίο της ιστορίας του συμβιβασμού αλλά για να μας πει την δική του αλήθεια. Αλήθεια που δεν είναι ευχάριστη ούτε για την έντονη παραβατικότητα ούτε για το νοσοκομείο της Θήβας μεταξύ άλλων.

Όχι η συνέντευξη που ακολουθεί δεν είναι κατηγορητήριο προς όλους και όλα αλλά μια κατάθεση ψυχής από έναν δήμαρχο που θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα όπου δεν τα κρύβει κάτω από το χαλάκι. Ναι, μιλήσαμε και για το πρόγραμμα και τα έργα που κάνει ή θα κάνει που κρίνονται αρκετά και σημαντικά. Αλλά όταν ο ίδιος μιλάει για παρακαταθήκη σε επόμενες δημοτικές αρχές, καταλαβαίνετε πως δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνηθισμένο δήμαρχο. Η καρέκλα του δημάρχου για εκείνον όπως φαίνεται είναι ευθύνη και όχι αυτοσκοπός.

Κύριε Αναστασίου,  ο δήμος Θηβαίων, λόγω της πανδημίας, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αυξημένες απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί; Αναφερόμαστε σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και στην επάρκεια πόρων. Επίσης, θεωρείτε πως η τοπική επιχειρηματικότητα έχει πληγεί σε μη αναστρέψιμο βαθμό;

Όπως όλοι οι Δήμοι έτσι και ο Δήμος Θηβαίων εν μέσω πανδημίας κλήθηκε να θέσει τις υπηρεσίες του στην πρώτη γραμμή για τον πολίτη, όπως άλλωστε πράττει πάντα ως ο εγγύτερος σ’ αυτόν θεσμός.
Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, πραγματοποιήσαμε έναν καλό και υλοποιήσιμο σχεδιασμό για την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Πιστεύω ότι καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν και φυσικά συνεχίζουμε, γιατί δεν έχουμε βγει από αυτή την υγειονομική κρίση.
Ενισχυθήκαμε οικονομικά από το αρμόδιο υπουργείο και παράλληλα μας δόθηκε η δυνατότητα να ενισχύσουμε και το προσωπικό μας, τουλάχιστον για μερικούς μήνες. Γενικά, ο Δήμος μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο από άποψη οικονομικής διαχείρισης, ωστόσο χωρίς τις επιχορηγήσεις θα ήταν σαφέστατα πιο δύσκολο να ανταποκριθούμε.
Η επιχειρηματικότητα επλήγη και στην περιοχή μας, όπως σε όλη τη χώρα αλλά θέλω να πιστεύω όχι σε μη αναστρέψιμο βαθμό. Είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, υπεύθυνα λαμβάνουμε μέτρα για την οικονομική τους ελάφρυνση και για την τόνωση της αγοράς και είμαστε αισιόδοξοι. Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Εκτός από την πανδημία και τις επιπτώσεις της οι τοπικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν συχνά και τα προβλήματα που προξενούν ακραία καιρικά φαινόμενα στην παραγωγή τους. Ως δημοτική αρχή σταθήκατε κοντά; Επίσης, θεωρείτε πως η δικτύωση των παραγωγών του δήμου σας με τις ξένες αγορές είναι κάτι που θεωρείτε αναγκαίο και πως θα συνδράμετε;

Είναι αλήθεια, ειδικά φέτος είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις, που επηρέασαν την αγροτική παραγωγή. Ως δημοτική αρχή μεριμνούμε για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των αγροτών μας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.
Αυτή την περίοδο μάλιστα έχουμε σε εξέλιξη έργα αγροτικής οδοποιίας, σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες.  Δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε έναν κλάδο που δοκιμάζεται και δίνει καθημερινή μάχη για επιβίωση και ανάπτυξη. Το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε είναι να τους διευκολύνουμε την πρόσβαση στις επιχειρήσεις τους. Επίσης, μεριμνούμε για την άμεση και έγκαιρη ενημέρωσή τους σχετικά με δηλώσεις ζημίας μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, για διάφορες ανακοινώσεις που εκδίδονται από τη  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Βοιωτίας και για διάφορα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους.
Ναι, η δικτύωση των παραγωγών του δήμου μας με τις ξένες αγορές θεωρούμε ότι είναι αναγκαία. Ο Δήμος μας είναι μέλος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας, που είναι μια κοινοπραξία μεταξύ φορέων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω από την αγροδιατροφική αλυσίδα. Η ΑΣΣΕ έχει ως βασικό σκοπό την ανάδειξη του αγροδιατροφικού κλάδου της Στερεάς Ελλάδας καθώς και την τεκμηρίωση και προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Επίσης, παρέχει συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις του πρωτογενούς και του μεταποιητικού τομέα της Περιφέρειας.
Μέσω του γραφείου πρωτογενούς τομέα του Δήμου μας και του γραφείου τουρισμού,  ενημερώνουμε τους παραγωγούς για το πως μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη Σύμπραξη και να αξιοποιήσουν τα προγράμματά της. Παράλληλα, όταν συμμετέχουμε σε τουριστικές ή πολιτιστικές εκθέσεις καλούμε παραγωγούς στο περίπτερο του Δήμου μας να διαφημίσουν δωρεάν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν b2b συναντήσεις με επαγγελματίες διαφόρων κλάδων του αγροτουρισμού.

Θεωρείτε πως υπάρχει η πολιτική βούληση για περαιτέρω μέριμνα αναφορικά με τους περιφερειακούς δήμους; Τα δικά σας κυρίαρχα προβλήματα ποια είναι;

Όπως όλο το Ελληνικό Δημόσιο έτσι και ο Δήμος Θηβαίων αντιμετωπίζει παθογένειες, όπως είναι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η δαιδαλώδης νομοθεσία, η έλλειψη προσωπικού σε τομείς που αγγίζουν την καθημερινότητα του πολίτη και οι μειωμένοι πόροι, που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν προσωρινά αναχώματα στο έργο και τις δράσεις μας. Πρόβλημα, επίσης, αποτελεί και το αίσθημα των πολιτών περί μειωμένης ασφάλειας, που στην περίπτωση της Θήβας, προέρχεται από την αυξημένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα ομάδων ΡΟΜΑ που διαμένουν στον καταυλισμό της περιοχής μας.
Υπάρχει πολιτική βούληση να ενισχυθούν, να στηριχθούν και να ανασυγκροτηθούν οι δήμοι, είναι στη σωστή κατεύθυνση πολλές από τις ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ζήτημα είναι η βούληση να μετουσιωθεί σε πράξη.

Σχετικά με την παραβατικότητα που αναφέρατε. Πόσο σοβαρό είναι το θέμα και για πιο λόγο δεν έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα δήμαρχε; Αντιλαμβάνομαι πως είναι ένα μέγιστης σημασίας για εσάς ζήτημα, αυτό της ασφάλειας του πολίτη.

Δυστυχώς, υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα στην περιοχή μας, όπως προανέφερα, και ιδιαίτερα στην πόλη των Θηβών, από ομάδες ΡΟΜΑ που διαμένουν στον παράνομο καταυλισμό της συνοικίας Πυρί. Θα έχετε δει ή θα έχετε ακούσει σε διάφορα ρεπορτάζ για τις επιθέσεις στη «γέφυρα του τρόμου», που αποτελεί μέρος των εγκληματικών δραστηριοτήτων τους.
Είναι ίσως το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και ως δημοτική αρχή και ως πολίτες αυτής της πόλης.  Δεν είναι κάτι που το κρύβουμε, αντιθέτως οφείλουμε να το αναδείξουμε, γιατί απαιτείται συνεργασία μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και συναρμόδιων υπουργείων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της τοπικής αρχής. Το τελευταίο διάστημα επίσης, αντιμετωπίζουμε ζητήματα παραβατικότητας εντός και εκτός της Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών. Ειδικά εκτός, έχουμε επιθέσεις σε δημότες μας και καταπατήσεις- καταστροφές ιδιωτικών περιουσιών.

Οι δομές υγείας καλύπτουν τις ανάγκες;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να αναδείξω ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί και αφορά άμεσα την υγεία. Στη Θήβα υπάρχει ένα μεγάλο Γενικό Νοσοκομείο που εγκαινιάσθηκε το 2003, με προδιαγραφές να αποτελέσει ένα σύγχρονο νοσοκομείο τραύματος, λόγω της κομβικής του θέσης πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε προβλέφθηκε και η ανέγερση σύγχρονου κέντρου αποκατάστασης σε ξεχωριστή κτηριακή μονάδα παραπλεύρως του νοσοκομείου.
Στον αρχικό σχεδιασμό προβλέπονταν, επίσης, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για ΜΕΘ και ΜΑΦ  καθώς και  για αιμοδοσία. Επιπλέον, επαρκείς χώροι για τη δημιουργία παθολογικής/καρδιολογικής κλινικής, χειρουργικής/ορθοπεδικής κλινικής, γυναικολογικής κλινικής και παιδιατρικής κλινικής.
Από τους προαναφερθέντες χώρους πλην των: παθολογικής/καρδιολογικής κλινικής και χειρουργικής/ορθοπεδικής κλινικής, όλοι οι λοιποί χώροι δεν λειτούργησαν ποτέ, απαξιώθηκαν και μετατράπηκαν σταδιακά σε αποθηκευτικούς χώρους και κοιτώνες ιατρών.
Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) και λόγω της ανάγκης επιπρόσθετων κλινών σε ετοιμότητα, οι προβλεπόμενες κλίνες της παιδιατρικής κλινικής (12 τον αριθμό) εκκενώθηκαν και καθαρίστηκαν. Παρομοίως εκκενώθηκε, καθαρίστηκε και συντηρήθηκε ο προβλεπόμενος χώρος της ΜΕΘ που περιλαμβάνει 8 θέσεις νοσηλείας, 2 θέσεις για μολυσματικούς ασθενείς και ό,τι άλλο προβλέπεται για μια σύγχρονη ΜΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό,  προετοιμάστηκαν και 4 κλίνες στον χώρο της ΜΑΦ, καθώς επίσης έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε δύο κλίνες στον πέμπτο (5ο) όροφο (παθολογική κλινική) να λειτουργήσουν ως δωμάτια αρνητικής πίεσης.
Αναφορικά δε με την αιμοδοσία, έγιναν ενέργειες για την προμήθεια του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που απαιτούνται για τη λειτουργία της, βρίσκονται ήδη προς έγκριση σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, στο στάδιο ανοίγματος των οικονομικών προσφορών.

Τι ζητάτε ακριβώς;

Αυτό που ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας ως Δημοτική Αρχή και αυτό που ζητούν όλοι οι πολίτες μας είναι να λειτουργήσουν όλοι οι αρχικώς προβλεπόμενοι χώροι του νοσοκομείου, πλήρως.
Θα πρέπει δε να ληφθεί σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι το Νοσοκομείο των Θηβών καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων,  που αριθμεί 36.500 κατοίκους και εκτίνεται από τον Ευβοϊκό μέχρι τον Κορινθιακό, με δεκαεπτά (17) Κοινότητες και επτά (7) παραλιακούς οικισμούς,  στα όρια του οποίου υφίστανται και λειτουργούν Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού, δύο (2) hotspot, ένας (1) υπεράριθμος καταυλισμός Ρομά, καθώς και οι Γυναικείες Φυλακές της χώρας και Μονάδα Απεξάρτησης Κρατουμένων στον Ελεώνα Θηβών, τρία (3) γηροκομεία και τέσσερα (4) σχολεία Ειδικής Αγωγής,  αλλά εξυπηρετεί και τις ανάγκες του όμορου Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών, της Κοινότητας Ερυθρών του Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας και του Δήμου Τανάγρας, όπου υφίσταται το μεγαλύτερο ίσως τμήμα της βιομηχανικής ζώνης της Ελλάδας (στα Οινόφυτα) και η 114 ΠΜ και επίσης, καλύπτει έκτακτα περιστατικά που συμβαίνουν κατά το μήκος της Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το 54ο χλμ έως και το 128ο χλμ αυτής.
Θεωρούμε και πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα όλοι εμείς οι πολίτες να απολαμβάνουμε σύγχρονες και καλλύτερες υπηρεσίες υγείας.

Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχετε προγραμματίσει να κάνετε και που θα ολοκληρώσετε έως το τέλος της θητείας σας;

O Δήμος Θηβαίων έχει ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει σημαντικά έργα υποδομής και του οποίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης με την εκπόνηση μελετών, που είναι απαραίτητες και που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι ενός έργου και το πιο χρονοβόρο, ειδικά στην περίπτωση που δεν έχεις άρτια στελεχωμένη τεχνική υπηρεσία. Εμείς είμαστε σε καλό επίπεδο, φυσικά όμως υπάρχουν και μελέτες που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και έτσι έχουμε καταφύγει σε εξωτερική βοήθεια με συμβούλους ούτως ώστε να επισπεύσουμε την διαδικασία της εκπόνησης των μελετών.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι  εκπονούμε μελέτη για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) ένα πολύ σημαντικό έργο που θα επιλύσει πολλά ζητήματα ειδικά της πόλης των Θηβών.
Δημοπρατούμε την κατασκευή κτιρίου για την επέκταση του Διοικητηρίου του Δήμου Θηβαίων έργο απαραίτητο για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου.
Εκπονούνται μελέτες για την αναβάθμιση των κοινοχρήστων χώρων του Δήμου καθώς επίσης γίνεται μία πολύ σημαντική μελέτη για την αξιοποίηση των παραλιών του Δήμου μας που είναι από τις ομορφότερες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Φυσικά έχει ξεκινήσει η μελέτη για την κατασκευή κολυμβητηρίου ένα έργο που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη ο τόπος και βέβαια είμαστε σε συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.
Για το τέλος, ήθελα να σας αναφέρω ότι όπως όλοι γνωρίζουμε η Θήβα είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου με ιστορία αξιοζήλευτη . Είναι γνωστή εδώ και τέσσερα (4) χρόνια η λειτουργία του νέου μουσείου ένα πραγματικό στολίδι για τον τόπο και θα ήταν παράλειψη της δημοτικής αρχής να μην προγραμματίσει έργο που θα έχει σχέση με την ανάδειξη του πολιτισμού και του ιστορικού πλούτου της περιοχής. Ενόψει λοιπόν αυτού του γεγονότος είμαστε σε φάση εκπόνησης μελέτης για ένα Πρόγραμμα Ολιστικής Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της πόλεως των Θηβών και το οποίο θα συμβάλλει δραστικά στην αστική και πολιτιστική αναγέννηση της πόλης μας.
Στόχος είναι η υλοποίηση εντός της τετραετίας. Αν δεν υπάρξουν εμπόδια ίσως το μεγαλύτερο τμήμα των έργων θα έχει υλοποιηθεί και φυσικά για το υπόλοιπο τμήμα θα υπάρχει παρακαταθήκη για την επόμενη δημοτική αρχή.

Διαχείριση αστικών απορριμμάτων. Πλέον η ευθύνη για τα απορρίμματα που παράγετε είναι δική σας. Αυτό είναι καλό ή δεν είναι έτοιμοι οι περισσότεροι δήμοι;

Η διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι σε αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση με άλλους Δήμους. Δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα ζητήματα. O Δήμος μας είναι μέλος του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- στο Δ.Σ. του οποίου είμαι Αντιπρόεδρος-και έχει ενεργό και δυναμικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο Δήμος μας, έχοντας κλείσει και αποκαταστήσει όλους τους ΧΑΔΑ, απορρίπτει τα απορρίμματα του στον ΧΥΤΑ Θήβας, ενώ είναι σε εξέλιξη και η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Για να μην παράγουμε πολλά απορρίμματα προωθούμε την Ανακύκλωση. Συμμετέχουμε ενεργά και προσπαθούμε να αναπτύξουμε στο μέγιστο την περιβαλλοντική συνείδηση στους πολίτες.
Το ζήτημα των σκουπιδιών είναι σύνθετο. Η μείωση των απορριμμάτων, η διαχείρισή τους, η ορθή χρήση των κάδων είναι υπόθεση όλων μας, όχι μόνο της δημοτικής αρχής.  Πρέπει όλοι να γίνουμε κοινωνοί και συμμέτοχοι κράτος, τοπικές αρχές και πολίτες.

Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά; Θεωρείτε πως απαιτείται εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών;

Ζητούμενα παραγωγικού σχεδιασμού, για να τεθούν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για κοινωνική και οικονομική ευημερία  του τόπου μας. Ναι, απαιτείται εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών των Περιφερειών και των Δήμων.

Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων μπορεί να σημάνει  πραγματική ανάπτυξη; Η οικονομικη αυτοτέλεια των ΟΤΑ μπορεί να συντελεστεί; Σε συνέχεια, πιστεύετε πως με φορολογική αποκέντρωση, με απόδοση του ΕΝΦΙΑ οι δήμοι θα οδηγηθούν σε οικονομική αυτοτέλεια;

Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ κατοχυρώνεται συνταγματικά στο άρθρο 102 του Συντάγματος και το κράτος έχει την υποχρέωση για τη διασφάλισή της. Ωστόσοβασική προϋπόθεση επίτευξής της είναι η θέσπιση συνθηκών φορολογικής αποκέντρωσης ή αλλιώς φορολογικής αυτονομίας των ΟΤΑ, δηλαδή η δυνατότητα οι τοπικές αρχές να ρυθμίζουν φορολογικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, να διαμορφώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, να εισάγουν ή να καταργούν φόρους, να ορίζουν τη φορολογική βάση, να καθορίζουν τις φοροαπαλλαγές κτλ.
Η φορολογική ανεξαρτησία των ΟΤΑ δεν είναι απλά ζητούμενο είναι βασικό λειτουργικό στοιχείο για την οικονομική τους αυτοτέλεια. Όμως θα πρέπει να συνδεθεί αφενός με τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και φυσικά να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ Κράτους, που του ανήκει αποκλειστικά η  φορολογική εξουσία , και Αυτοδιοίκησης, ώστε να συμφωνηθεί μία κατανομή της φορολογικής προσόδου.
Και για να απαντήσω στην πρώτη σας ερώτηση, ναι αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων με τις σωστές προϋποθέσεις πάντα,  μπορεί να σημαίνει πραγματική ανάπτυξη,  για τις τοπικές μας κοινωνίες.

Αν οι δήμοι έχουν την ευθύνη των σχολείων, των νοσοκομείων κτλ το υπάρχον προσωπικό και οι αναγκαίοι πόροι επαρκούν κ. Αναστασίου;

Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες στους ΟΤΑ κ. Ράπτη, θα πρέπει να συνοδεύονται και από τους ανάλογους και αναγκαίους πόρους καθώς και τη δυνατότητα προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού καθώς και από γενναία φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ορθή άσκηση και εκτέλεση των καθηκόντων μας.
Η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε επιτροπή την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για την μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχω τις επιφυλάξεις μου για το εγχείρημα αυτό γιατί εξαρτάται από την πρόθεση της Κυβέρνησης για σοβαρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Μένει να δούμε στην πράξη αν  αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την αυτοδιοίκηση με το κεντρικό δημόσιο ταμείο.