Με απόφαση του ΟΗΕ από το 1972 η 5η ΙΟΥΝΙΟΥ είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Προβλήματα που όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) “Ο ΑΡΙΩΝ” Σταμάτης Χαλβατζής συνεχώς μεγαλώνουν και επεκτείνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, που μοναδικό κίνητρο έχουν την αύξηση του ιδιωτικού πλούτου.
“Στη χώρα μας, όπου απλόχερα η φύση μας έχει χαρίσει μοναδικές φυσικές ομορφιές, που σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά και τους παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικούς χώρους, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση μιας ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης, ωφέλιμης για το σύνολο του ελληνικού λαού και της παγκόσμιας κοινότητας, προωθούνται επενδυτικές δραστηριότητες (εξορύξεις, Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα κ.ά.) που εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου και καταστρέφουν το περιβάλλον.
Ένα χρόνο πριν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο σημερινός πρωθυπουργός, στην επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος δήλωνε: Το μοναδικό αυτό Ελληνικό Περιβάλλον δεν μας ανήκει. Είμαστε οι θεματοφύλακες του. Είναι το χρέος μας στις γενιές που πέρασαν και η παρακαταθήκη μας στις γενιές που θα έρθουν. Είναι ένας πλούτος εθνικός τον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα να καταναλώσουμε αλλά υποχρέωση να διατηρήσουμε”, τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Χαλβατζής.
Και συμπληρώνει: “Όλα αυτά όμως ξεχάστηκαν μπροστά στην εξυπηρέτηση φίλων και μεγαλοσυμφερόντων και σήμερα η Κυβέρνηση με την βοήθεια του νέου περιβαλλοντικού νόμου, που ψήφισε εν μέσω πανδημίας, προσφέρει το περιβάλλον βορά στα σχέδια ιδιωτών, επιτρέποντας επενδυτικές δραστηριότητες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura”.
Καταλήγοντας υπογραμμίζει: “Οι ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας και των οικολογικών-περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, για το έγκλημα που συντελείται με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου καθώς και οι μαζικές αντιδράσεις πολιτών στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση Ανεμογεννητριών σε νησιά και Εθνικούς Δρυμούς, δίνουν ανάγλυφη την εικόνα των κυβερνητικών χειρισμών εις βάρος του περιβάλλοντος. Βιώνοντας πρόσφατα τις συνέπειες μιας πανδημίας και έχοντας ζωντανές τις εικόνες της αδυναμίας της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της, η ευθύνη όλων μας σε θέματα διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων είναι καθοριστική. Η κατανόηση και η στήριξη από την ίδια την κοινωνία της αξίας της ορθής διαχείρισης των παραγωγικών πόρων, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, θα συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για την πατρίδα μας”.