«Η ελληνική βιομηχανία είναι εδώ. Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, με έμφαση στη βαριά βιομηχανία».
Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τελετή παρουσίασης του νέου τετραπλού ελάστρου Tandem της ΕΛΒΑΛ στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας στα Οινόφυτα, Βοιωτίας, στο πλαίσιο της οποίας ανήγγειλε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.
Ο κ. Μητσοτάκης όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σημείωσε ότι εν μέσω πανδημίας η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά 9%, έναντι 17% που ήταν ο μέσος όρος της πτώσης στην Ευρώπη.
«Αυτό, είπε, δείχνει αντοχές και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Επιχειρήσεις που άντεξαν στη δεκαετή λαίλαπα της κρίσης είναι σήμερα πιο ισχυρές».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο (μείωση φορολογίας κερδών και μερισμάτων, απλούστευση της αδειοδότησης, πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους όπως η διακοψιμότητα που ανακοινώθηκε σήμερα, κ.α.)
Και επανέλαβε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από 9,5 % σε 12 % ως το 2025 και των εξαγωγών από 37% σε 48 % του ΑΕΠ.
Η πανδημία, σημείωσε, «έδειξε ότι η παραγωγική βάση οφείλει να μην εξαρτάται από εποχικότητα, ούτε να περιορίζεται σε δραστηριότητες ευάλωτες σε παγκόσμιους υφεσιακούς κύκλους»
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για το ταμείο ανάκαμψης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ως το τέλος Ιουλίου να υπάρξει συμφωνία για το ύψος των πόρων, σημειώνοντας ότι το διακύβευμα για την Ευρώπη είναι κρίσιμο.
Σχετικά με την επένδυση της ΕΛΒΑΛ, ύψους 150 εκατ. ευρώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα του πώς λειτουργεί στην πράξη η κυκλική οικονομία, που αποτελεί προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι η λειτουργία της μονάδας μειώνει το εμπορικό έλλειμμα καθώς υποκαθιστά κοστοβόρες εισαγωγές ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η επένδυση ολοκληρώθηκε σε περίοδο αβεβαιότητας λόγω κορονοϊού και προστίθεται στις θετικές εξελίξεις (Ελληνικό, γραμμή 3 του μετρό, Κασσιόπη κ.α,) των τελευταίων εβδομάδων.
Τέλος, ανέφερε ότι η χώρα μας θα ευθυγραμμιστεί με τους τρεις στόχους, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό πράσινο μετασχηματισμό και την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς φορείς. Εθνικός στόχος, όπως είπε, είναι η αύξηση του μεριδίου βιομηχανίας από 9,5% στο 12% το 2025 και στο 15% το 2030 και ο διπλασιασμός των άμεσων επενδύσεων από το σημερινό φτωχό 1,8%.