Τουρισμός και προοπτικές η κατάσταση στη Στερεά


ORCHOMENOS-PRESS: Διαδικτυακή Συζήτηση με Θέμα: ''Προορισμός και ...

Στις live εκπομπές του itnnews.gr φιλοξενήθηκαν την Πέμπτη  9 Ιουλίου ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Θεόδωρος Χονδρός, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους , ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Βασίλης Αυγερινός  και η Υπεύθυνη Τουρισμού του Επιμελητηρίου Εύβοιας κα Μπουραντά Βιβή. 
Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους ξεκίνησε λέγοντας πως η κατάσταση στην Βοιωτία είναι όπως σε όλη την Ελλάδα, η Βοιωτία είναι επι το πλείστων χειμερινός προορισμός αλλά δεν παύει να επικρατεί αβεβαιότητα για την σεζόν που ξεκινάει το φθινόπωρο, το στοίχημα για τη Βοιωτία είναι ο Παρνασσός και στο τι θα γίνει με την νέα σεζόν αλλά και για τον συνεδριακό τουρισμό που στη Βοιωτία πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα. Στα παραθαλάσσια μέρη της περιοχής δεν υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες αλλά κυρίως εξοχικές κατοικίες έτσι υπάρχει μετρημένος αντίκτυπος. Τα μαγαζιά έχουν ανοίξει αλλά υποφέρουν γιατί υπάρχει φόβος διότι δεν θα έρθουν ξένοι επισκέπτες και τα λίγα καταλύματα που υπάρχουν παραθαλάσσια δεν θα λειτουργήσουν, έτσι υπάρχει αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις, υπάρχει θέμα ρευστότητας, μπορεί να έχουν παρθεί μέτρα από την κυβέρνηση αλλά δεν φτάνουν να σώσουν την κατάσταση και υπάρχουν επιπτώσεις στους εργαζομένους ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις.
Ανέφερε πως ένα σημαντικό πρόβλημα είναι οι επιχειρήσεις γύρω από τους Δελφούς που υπάρχει πτώση της κίνησης. Υγειονομικά οι επιχειρήσεις έχουν πάρει τα μέτρα τους ειδικά για την υγειά των εργαζομένων, τηρούνται τα μέτρα, η Περιφέρεια όμως πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους σε φυσιολογικά επίπεδα. Για τα προγράμματα του κοινωνικό τουρισμού ανέφερε πως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις στην Βοιωτία που έχουν μπει στο πρόγραμμα. Τέλος ανάφερε τα χαρακτηριστικά της περιοχής που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί όπως είναι τα θρησκευτικά μνημεία, τα μοναστήρια, η Αράχωβα και ο Παρνασσός που είναι και χειμερινοί και καλοκαιρινοί προορισμοί , υπάρχουν μονοπάτια τα οποία δεν έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα αλλά προσπαθούν να αναπτύξουν το θεματικό τουρισμό στην περιοχή, το μουσείο της Θήβας, ο ορεινός όγκος του Ελικώνα, η Λιβαδειά με τα όμορφα νερά της και τέλος η γαστρονομία της περιοχής με τα υπέροχα ψητά και τα κρασιά της.
Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Κυρίτσης ξεκίνησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που ζούμε, ο τουρισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και πως η περιοχή της Φθιώτιδας προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ώστε να υποδεχτεί του επισκέπτες.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον Πρόεδρο Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Θεόδωρο Χονδρό ο οποίος ενημέρωσε πως η κίνηση στην περιοχή δεν είναι καλή, έχουν ανοίξει σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά του επισιτισμού αλλά δεν υπάρχει κόσμος, η ισραηλινή αγορά που επισκέπτεται την περιοχή δεν θα μπορέσει φέτος να έρθει, ο αθλητικός τουρισμός έχει πληγεί αφου οι ομάδες που επισκέπτονταν για τις σδραστηριότητες τους την περιοχή φέτος θα παραμείνουν στην έδρα τους.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Βασίλης Αυγερινός αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής λόγω COVID-19 καθώς ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών δεν έχει κόσμο και τα πράγματα είναι άσχημα, τα παραθαλάσσια χωριά τώρα ξεκίνησαν σιγά σιγά να δουλεύουν, στην εστίαση τα μαγαζιά έχουν ανοίξει αλλά δεν υπάρχει κόσμος, τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν παρά μόνο κάποια μικρότερα. 
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε με την Υπεύθυνη Τουρισμού του Επιμελητηρίου Εύβοιας κα Μπουραντά Βιβή που μετέφερε την κατάσταση που υπάρχει στην Εύβοια και στην Σκύρο, καθώς είναι μια δύσκολη χρονιά, σηεμίωσε οτι γίνονται προσπάθειες να προσεγγίσουν τον ελληνικό τουρισμό, το μεγάλο στοίχημα είναι το λεκανοπέδιο Αττικής καθώς υπάρχει εύκολη οδική πρόσβαση αλλά μπορεί να γίνει και με σκάφος. Οι επιχειρήσεις έχουν ανοίξει και η εστίαση και τα ξενοδοχεία, βέβαια οι κρατήσεις ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι περιοχές της Στερεάς Ελλάδας συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, ορειβατικά μονοπάτια, αναρριχητικό τουρισμό, ποδηλασία, θρησκευτικό τουρισμό, ιαματικό τουρισμό, καταδυτικά κέντρα, αθλητικό τουρισμό, αρχαιολογικό τουρισμό και υπέροχη γαστρονομία.