Ερώτηση σχετικά με την απόδοση στο Δήμο Λιβαδειάς διατηρητέων κτιρίων στην περιοχή «Κρύα», που φέρεται να έχουν μεταβιβαστεί στην «ΕΤΑΔ ΑΕ» κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.
«Με διαδικασίες εξπρές τον Ιούνη 2018 μεταβιβάστηκαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Μεταξύ των ακινήτων αυτών φέρεται ότι περιλαμβάνονται και 3 ακίνητα κυριότητας του πρώην ΕΟΤ, στην περιοχή ΚΡΥΑ Λιβαδειάς Βοιωτίας”, τονίζουν μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές Γιώργος Μαρίνος και Γιάννης Γκιόκας,
Και προσθέτουν: “Με την αριθμ. 9/2/2.1.1994 Απόφαση του ΔΣ του ΕΟΤ είχε αποφασιστεί η κατά χρήση και χωρίς αντάλλαγμα παραχώρηση στο Δήμο Λεβαδέων έκτασης συνολικής επιφάνειας 3.064,88 τ.μ μετά των εντός της έκτασης αυτής κτισμάτων (κτιρίων Νεροτριβής, Νερόμυλου, Συνεδριακού Κέντρου) και διάρκεια παραχώρησης σε είκοσι πέντε (25) έτη και με ισχύ έως 12/10/2019 (καταληκτικός χρόνος της από 12/10/1994 Σύμβασης Χρησιδανείου).
Ακολούθως ο Δήμος Λεβαδέων εκτέλεσε το έργο “Προστασία και αναβάθμιση Κρύας Λιβαδειάς”, στο οποίο περιλαμβάνονταν: α) εργασίες αναπαλαίωσης 3 διατηρητέων κτιρίων (“Νερόμυλος”, “Συνεδριακό Κέντρο” και “Νεροτριβή”) και β) αναστήλωση και αναβάθμιση του “Κάστρου” και διαμόρφωση του Περιβάλλοντος Χώρου στην περιοχή Κρύα. Δηλαδή, όλη η περιοχή της Κρύας Λιβαδειάς, συμπεριλαμβανομένων των κτιριακών εγκαταστάσεων, έχει διαμορφωθεί στη σημερινή της μορφή από το Δήμο Λιβαδειάς.
Στη συνέχεια κατόπιν αιτήματος/πρότασης του Δήμου για τη δημιουργία Μουσείου Πολιτισμού (αριθμ. Αποφ. Δ.Σ. 67/2.3.2016), η οποία εγκρίθηκε από την ΕΤΑΔ (αρ. 508/7.12.2016), είναι σε εξέλιξη και εκτελείται από το Δήμο το έργο “μετατροπή των χρήσεων του υφιστάμενου διωρόφου κτιρίου της Νεροτριβής σε χώρο ιστορίας και πολιτισμού που θα περιλαμβάνει Δημοτική Πινακοθήκη και Εθνολογικό Ιστορικό Μουσείο”. Δηλαδή ο Δήμος Λιβαδειάς εκτελεί ένα σημαντικό και αναγκαίο έργο για την προβολή της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού, στο κτίριο της Νεροτριβής, που όμως του έχει μισθωθεί από την ΕΤΑΔ έως το έτος 2031, χωρίς καμιά εξασφάλιση ότι το εν λόγω κτίριο μετά τη λήξη της της μίσθωσης, θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση την παραπάνω χρήση από το Δήμο ή θα εκποιηθεί από την ΕΤΑΔ σε ιδιώτες για επιχειρηματική δραστηριότητα”.
Ακολούθως συμπληρώνουν: “Επίσης, η αρχική σύμβαση δωρεάν παραχώρησης των κτιρίων “Νερόμυλος” και “Συνεδριακό Κέντρο”, έχει λήξει από 12.10.2019, οπότε τα μοναδικά αυτά κτίρια για το λαό της Λιβαδειάς και όχι μόνο, παραμένουν κλειστά. Μάλιστα, σε ολόκληρο τον Δήμο Λιβαδειάς δεν υπάρχει άλλος χώρος – αίθουσα, κατάλληλος για συνεδριακό κέντρο και για εκθεσιακό χώρο, γεγονός που φανερώνει την έλλειψη σχετικής στοιχειώδους υποδομής, που έως τώρα καλύπτονταν από το εν λόγω Συνεδριακό Κέντρο και τον Εκθεσιακό Χώρο που λειτουργούσε κάτω από αυτό.
Η περιοχή “Κρύα” στην Λιβαδειά, αποτελεί τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της, ένα μέρος βαθιά συνδεδεμένο, με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Αίτημα του λαού της Λιβαδειάς, όπως αυτό εκφράζεται από τους φορείς της πόλης και τους δημότες, είναι να μην εκποιηθεί η Δημόσια Περιουσία με οποιονδήποτε τρόπο και να αποδοθεί δωρεάν στο Δήμο Λιβαδειάς. Καμία μορφή εκμετάλλευσης και παραχώρησης σε ιδιώτες των 3 ακινήτων (“Νεροτριβή”, “Νερόμυλος”, “Συνεδριακό Κέντρο”), μετά του περιβάλλοντος χώρου της περιοχής της Κρύας δε θα γίνει αποδεκτή”.
Καταλήγοντας ερωτούν άν στην ΕΤΑΔ ΑΕ, που φέρεται σήμερα ως κύριος των ανωτέρω ακινήτων, έχουν πράγματι μεταβιβαστεί τα ακίνητα αυτά, με τις γνωστές διαδικασίες εξπρές του μνημονιακού Ν. 4389/2016, από το τότε Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο είχε εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών να μεταβιβάσει 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΤΑΔ ΑΕ και σημειώνουν ότι η μεταβίβαση αφορούσε περιοχές όπου ίσχυε το Εθνικό Κτηματολόγιο, ενώ στην Λιβαδειά μόλις τώρα έγινε η Προανάρτηση, οπότε τότε δεν ίσχυε το Κτηματολόγιο.
Ακόμα ρωτούν αν τα συγκεκριμένα ακίνητα, από το Σύνταγμα και τον ίδιο το μνημονιακό νόμο (4389/2016), μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μεταβίβασης ή υπάγονται στις εξαιρέσεις του νόμου, αλλά η τότε κυβέρνηση με εξπρές διαδικασίες τα μεταβίβασε στην ΕΤΑΔ (σχετικά εκδόθηκαν τον περασμένο μήνα 4 αποφάσεις του ΣτΕ που δικαίωσε τους Δήμους που προσέφυγαν) και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει με πολιτική απόφαση στη μεταβίβαση της κυριότητας, της χρήσης και της φροντίδας των εν λόγω χώρων και κτιρίων στο Δήμο Λεβαδέων, χωρίς αντάλλαγμα ώστε να αποδοθούν ελεύθερα και δωρεάν στους δημότες και σε όλους τους πολίτες».