Ακραία καιρικά φαινόμενα και στην Στερεά Ελλάδα, μικρότερη η “μανία” του “Ιανού” στην Βοιωτία

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, είχε εξαρχής θέσει σε πλήρη ετοιμότητα το μηχανισμό της και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας «Μεσογειακός κυκλώνας - Ιανός».

Στην Βοιωτία έγκαιρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του ΣΟΠ στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Φανής Παπαθωμά.

Στη συνεδρίαση του ΣΟΠ συμμετείχαν επίσης ο Υποδιευθυντής Αστυνομικής Δ/νσης Βοιωτίας, Ηλίας Μπακούμης,  ο Διοικητής Τροχαίας Λιβαδειάς Νικόλαος Μαλέρδος, ο  Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βοιωτίας, πύραρχος Ιωάννης Ζαμάνης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Βοιωτίας.

Παράλληλα έγινε και ενηέρωση των Δήμων αλλά και των πολιτών και δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες.

“Είμασταν σε αυξημένη ετοιμότητα για να διαχειριστούμε με τον ορθολογικότερο τρόπο και στο σωστό χρόνο τα έντονα καιρικά φαινόμενα”. σημείωσε σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης, Φανή Παπαθωμά.

Στην Βοιωτία τα φαινόμενα δεν είναι τόσο έντονα όσο σε άλλες περιοχές της Στερεάς όωπς στην Π.Ε. Φθιώτιδας όπου το φαινόμενο άλλαξε εικόνα τις μεσημεριανές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2020 και με μεγάλη ένταση έπληξε περιοχές, στους Δήμους Λαμιέων και Μακρακώμης και συνακόλουθα Δομοκού και Καμένων Βούρλων, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών.  

Ειδικότερα, πολύ έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Λιανοκλαδίου, Στύρφακας, Ζηλευτού, Παλιουρίου, Λουτρών Υπάτης και Καστρίου και πιο τοπικά σε σημεία του Δήμου Δομοκού, στο Μώλο και τα Καμένα Βούρλα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε αγροικίες, κατοικίες και επιχειρήσεις. 

Επιπλέον, εκτεταμένες καταστροφές προκλήθηκαν σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και υποδομές σε χωριά του κάμπου της Λαμίας, παραπλεύρως του Σπερχειού ποταμού.   

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε με όλους του συναρμόδιους φορείς (Δήμους Λαμιέων και Μακρακώμης, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ), με στόχο να προστατευθούν, οι ανθρώπινες ζωές, που η πρωτοφανής βροχόπτωση έθεσε σε κίνδυνο και να ελαχιστοποιηθούν οι υλικές ζημιές. Ενεργοποιήθηκε στόλος από 80 ιδιόκτητα και μισθωμένα μηχανήματα, που συνέδραμαν σε 60 απεγκλωβισμούς πολιτών, στην αποκατάσταση της προσπέλασης σε κρίσιμα σημεία και στην εκτόνωση των πλημμυρικών όγκων προς ασφαλείς διεξόδους.  

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Θανάση Καρακάντζα συντόνισαν τοπικές συσκέψεις κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου με στόχο την οργάνωση των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των πολιτών για τις οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και την τοπική τους εξειδίκευση, όπως αυτές διαμορφώνονταν και εκδίδονταν κατά την εξέλιξη των γεγονότων.  

Το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020, κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη επισκέφθηκε το Λιανοκλάδι. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Συμεών, κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων του Νομού, τέθηκαν αιτήματα άμεσων παρεμβάσεων στο πεδίο της αποκατάστασης των υποδομών και της αποζημίωσης των πληγέντων.  

Ο κ. Σταϊκούρας με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, ανακοίνωσε συγκεκριμένες, άμεσες παρεμβάσεις για την αποζημίωση φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».