Μετά την έκδηλη ανησυχία κατοίκων και παραθεριστών του παραλιακού οικισμού Σαραντίου σχετικά με το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για να επιστρωθεί ο παραλιακός δρόμος, ο Δήμος Θηβαίων προέβη σε σχετική ενημέρωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, η επίστρωση έγινε αποκλειστικά με ενέργειες του Προέδρου της Κοινότητας Χωστίων χωρίς την οποιαδήποτε ενημέρωση τόσο του Δημάρχου ή των υπηρεσιών του Δήμου.
Με εντολή του Δημάρχου δείγμα του υλικού εστάλη στο Γενικό Χημείο του Κράτους από την εξέταση του οποίου προέκυψε ότι πρόκειται για υποπροϊόν (σκουριά) από βιομηχανία σιδήρου (χαλυβουργία), υλικό που έχει εφαρμογή στην ασφαλτόστρωση, στην τσιμεντοβιομηχανία και σε πυρίμαχα υλικά.
Όπως προκύπτει από τη χημική ποσοτική και ποιοτική ανάλυση, δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια Υγεία και δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων.
Όμως επειδή το υλικό θεωρείται απόβλητο, δεν επιτρέπεται η χρήση του, αν προηγουμένως δεν έχουν γίνει ενέργειες έγκρισης από την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Για το λόγο αυτό ζητήθηκε και έγινε αυτοψία από το τμήμα περιβάλλοντος της ΠΕ Βοιωτίας και αναμένουμε την αντίστοιχη έκθεση και οδηγίες για την αποκατάσταση, η οποία φυσικά θα γίνει με ευθύνη των υπευθύνων με την επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών.
Για το όλο θέμα και για τις περαιτέρω ενέργειες προγραμματίστηκε από τον Δήμαρχο Θηβαίων Γιώργο Αναστασίου η εμπεριστατωμένη και αναλυτική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιστολή στον Δήμαρχο Θηβαίων για το Σαράντι απο την «Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης»
“Μετά την ενημέρωση για τα αποτελέσματα της εξέτασης του δείγματος, από το υλικό που επιστρώθηκε στην παραλία στο ΣΑΡΑΝΤΙ, καθίσταται αναγκαία η άμεση απομάκρυνσή του, γνωρίζοντας πλέον ότι πρόκειται για “απόβλητο σκουριάς” από βιομηχανία σιδήρου”, τονίζει σε επιστολή της πρός τον Δήμαρχο η Δημοτική Συνεργασία Ευθύνης.
Και προσθέτει: “Με δεδομένο ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες κατά την επίστρωση, με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εν όψει της απομάκρυνσης που έχει ήδη αποφασιστεί σας εφιστούμε την προσοχή στην τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, που ορίζει η σχετική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Βεβαίως, θεωρούμε δεδομένο ότι το θέμα, ως εξαιρετικά επείγον, πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση στο επικείμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αφ’ ενός για ενημέρωση και αφ’ ετέρου για τον καθορισμό του τρόπου αντιμετώπισης των πιθανών οικολογικών επιπτώσεων στην περιοχή”.
Λαϊκή Συσπείρωση: Να αποκατασταθεί πλήρως ο δρόμος και η παραλία
“Όπως πληροφορηθήκαμε, τον περασμένο Ιούνιο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χωστίων χρησιμοποίησε ένα χρηματικό ποσό «χορηγίας» από εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών για να αναθέσει σε ιδιώτη το στρώσιμο του παραλιακού δρόμου στην παραλία Σαράντη με αδρανές υλικό. Όπως αποδείχθηκε από Έκθεση Εξέτασης του Χημείου του Κράτους, αντί για αδρανές υλικό, τοποθετήθηκε … σκουριά από χαλυβουργεία !!! Το δείγμα που ελέγχθηκε στις αρχές Αυγούστου περιέχει μια σειρά από βαρέα κι επικίνδυνα μέταλλα όπως μόλυβδο και χρώμιο, χημικά στοιχεία όπως θείο και άλλα”.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, για πάνω από δύο μήνες ενήλικοι και παιδιά περπατούσαν και έπαιζαν πάνω σε επικίνδυνες χημικές ουσίες”, σημειώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας.
Και συμπληρώνει μεταξύ άλλων: “Η δημοτική αρχή, αφού ζήτησε καθυστερημένα από τον Πρόεδρο της Κοινότητας να απομακρύνει το υλικό που στρώθηκε, με πρόσφατη ανακοίνωσή της ισχυρίζεται ότι «δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια υγεία».
Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο αποποιείται των δικών της ευθυνών για την αμέλεια να μην απομακρύνεται το επικίνδυνο υλικό τουλάχιστον επί είκοσι μέρες, αλλά προσπαθεί να «καλύψει» και τις ευθύνες όσων το τοποθέτησαν, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, το απλό «ξύσιμο» του δρόμου δε διασφαλίζει την πλήρη απομάκρυνση του υλικού που πατήθηκε, βράχηκε και διαχύθηκε.
Για το λόγο αυτό, ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να πραγματοποιήσει ελέγχους όχι μόνο σε ικανό βάθος κάτω από το υλικό που στρώθηκε, αλλά και στην παραλία και τη θάλασσα. Στη βάση αυτή να αποκατασταθούν άμεσα και πλήρως τόσο ο δρόμος όσο και η παραλία.
Ζητάμε επίσης να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση γύρω από τα περιβόητα «ανταποδοτικά»”.
Παρέμβαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ. για το ακατάλληλο υλικό στο Σαράντι και αίτημα ελέγχου για πιθανή περιβαλλοντική ζημιά