Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε, δυστυχώς, σε «ειδικές» συνθήκες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας.
“Το ΥΠΑΙΘ άφησε αναξιοποίητο ολόκληρο το καλοκαίρι χωρίς να οργανώσει την ασφαλή επιστροφή στα θρανία. Φαίνεται ότι είχε προαποφασίσει για το «ελάχιστο» στην προετοιμασία των σχολείων”, τονίζουν εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Βοιωτίας η Προέδρος Παρασκευή Μητρατζούλη και η Γ.Γ. Σταυρούλα Κυπραίου.
“Έτσι τα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων εξαντλούνται: στην έκτακτη παροχή μιας μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που και αυτή εξελίσσεται σε φιάσκο με τα υπερμεγέθη XXL, τα αντισηπτικά και τις καθυστερημένες προσλήψεις καθαριστριών (σε ίδιο, όμως, αριθμό όπως κάθε χρόνο!).
Η τήρηση των αποστάσεων που θεωρείται από τους ειδικούς ένα από τα πιο κρίσιμα μέτρα πρόληψης απουσιάζει από τη λογική του ΥΠΑΙΘ. Η Υπουργός Παιδείας έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει έναν παραπλανητικό μέσο όρο (17 μαθητές ανά τμήμα) για να αποκρύψει από τους γονείς και την κοινωνία ότι ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των μαθητών (και στη Βοιωτία) θα στοιβαχτούν σε πολυμελή τμήματα (μέχρι και 27 μαθητών) με δεδομένη τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση”, τονίζει η ΕΛΜΕ.
Η Ε.Λ.Μ.Ε. Βοιωτίας
διεκδικεί και προτείνει:
* τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα αυτά, με τη δημιουργία νέων τμημάτων εκεί όπου υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες για να χρησιμοποιηθούν. Ο στόχος παραμένει ένας μαθητής σε κάθε θρανίο με αποστάσεις 1.5μ. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου απαιτείται η πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών με ένα πρόσθετο κόστος που θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να αναλάβει η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών,
* 15 μαθητές ανά τμήμα κατ’ ανώτατο όριο για την πλήρη προστασία της υγείας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και των οικογενειών τους
* κάλυψη διδακτικών κενών (β΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών), και
δημιουργία τμημάτων ένταξης (στήριξη ειδικής αγωγής).