Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το επιχειρούμενο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα έξω από το εργοστάσιο στη Λάρυμνα με την συμμετοχή εργαζόμενων και εκπροσώπων φορέων της ευρύτερης περιοχής.
“Η απεργιακή συγκέντρωση καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και στην απόλυση των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, χωρίς καμία διασφάλιση για τον παραγωγικό της χαρακτήρα, τη συνέχιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, περπατά στην εκποίηση της”, ανέφερε μεταξύ άλλων το ψήφισμα των εργαζόμενων στην ΛΑΡΚΟ που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
Και συμπλήρωσε: “Ογδόντα νεκροί εργαζόμενοι στις βάρδιες, εκατοντάδες άλλοι από επαγγελματικές ασθένειες, εκατοντάδες ακόμη σακατεμένοι από εργατικά ατυχήματα και όσοι δούλεψαν και δουλεύουν σε αυτόν εδώ τον τόπο, με το αίμα και τον ιδρώτα μας έχουμε δημιουργήσει και κρατήσει τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή μέχρι σήμερα”.
Οι απεργοί διεκδικούν: “Με ευθύνη της κυβέρνησης, να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας. Να σταματήσει η εκποίηση έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας μεταλλείων και εργοστασίου. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα “μόνιμων” και εργαζομένων των εργολαβιών. Η ΛΑΡΚΟ, με ευθύνη του κράτους, να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει. Να αναπτυχθεί με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων που έχουν κατατεθεί επίσημα στη Βουλή των Ελλήνων και κοινοποιηθεί στον ελληνικό λαό”.
Παράλληλα δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ώστε να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ.
“Δεν δεχόμαστε ούτε μία απόλυση. Δεν χαρίζουμε τίποτα από τα δικαιώματα μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ευημερία των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του ελληνικού λαού”, υπογράμμισαν και κατέληξαν: “Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αφουγκραστεί την αγωνία των χιλιάδων οικογενειών που ζουν από τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να σταματήσει το έγκλημα”.
Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
“Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, διάλυσης ολόκληρης της περιοχής. Είμαστε σήμερα εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, στις οικογένειές τους, στους κατοίκους της περιοχής, που θα πληρώσουν βαρύ τίμημα εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής και των επιλογών και της σημερινής κυβέρνησης κι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων”, δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας και κατέληξε: “Δεν τα παρατάμε, προχωράμε, συνεχίζουμε”, πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.
ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ
Κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ σημαίνει ξεριζωμός και εξαθλίωση
Την συμπαράστασή του στους εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων.
Το Δ.Σ. μάλιστα προχώρησε στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος στην συνεδρίασή του, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου.
“Με απόφαση της κυβέρνησης ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εκποίηση της επιχείρησης χωρίς να διασφαλίζεται καμία θέση εργασίας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με αποτέλεσμα 1.200 εργαζόμενοι να πετιούνται στο δρόμο. Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί επιχείρηση τεράστιας οικονομικής σημασίας για την περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και ο Δήμος Λεβαδέων, αφού για τις τοπικές κοινωνίες η μισθοδοσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αποτελεί κινητήρια δύναμη όλης της τοπικής οικονομίας, από τα χωριά μας έως τις μεγάλες πόλεις των νομών. Το κλείσιμό της σημαίνει μαζικός ξεριζωμός νέων οικογενειών και εξαθλίωση”, τονίζει μεταξύ άλλων το Δ.Σ.
Και προσθέτει: “Σε επίπεδο χώρας, κλείνει μία στρατηγικής σημασίας επιχείρηση που έφερνε πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο συνάλλαγμα και αν αναπτυσσόταν, σύμφωνα και με τις προτάσεις των ίδιων των εργαζομένων της, θα είχε τη δυνατότητα αυτά να γίνουν δισεκατομμύρια με αποτέλεσμα το κλείσιμό της να σημαίνει γενικό χτύπημα των λαϊκών συμφερόντων”.
Ακολούθως σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ γνώριζαν τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης και σήμερα, μετά από οκτώ μήνες αγώνων, δικαιώνονται για τις προβλέψεις τους και προχωράνε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Μεταξύ άλλων ζητούν να σταματήσει “το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης της εκποίησης”, να διασφαλιστεί η ενιαία συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ των μεταλλείων και του εργοστασίου, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα, να διαγραφεί “το κάλπικο χρέος στη ΔΕΗ, το κάλπικο πρόστιμο των κρατικών ενισχύσεων”, να έχει δημόσιο χαρακτήρα και “κρατική χρηματοδότηση από τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται απευθείας στο κεφάλαιο”, με σχέδιο και ευθύνη του κράτους να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό και να ανοίξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας με εργασιακά δικαιώματα.
Επίσης ζητούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, “κατάργηση των περικοπών, και του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών”, να καταβληθούν σε όσους έχουν πάρει σύνταξη και στους συγγενείς των νεκρών εργαζομένων όλες οι οφειλόμενες αποζημιώσεις και τέλος να καταβληθούν σε όλους οι οφειλές από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων με το ψήφισμά του καταδίκασε την απόφαση για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ ενώ εκπρόσωποι του (Μιχάλης Σαγιάννης, Κώστας Καπλάνης, Δημήτρης Τσιφής και Καττής Χαράλαμπος) έδωσαν το παρών στις κινητοποιήσεις.