Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Θηβαίων στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Προεδρεία της Επιτροπής
«#Ελλάδα_2021» καλεί τον
Δήμο Θηβαίων να προτείνει
4 νέους (αγόρια- κορίτσια 18-21 ετών), οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Δράση «#Βαδίζοντας_στα_Aχνάρια_του_1821».
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δράσης, 200 νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα, χωρισμένοι σε 5 ομάδες, θα περιηγηθούν κατά τη διάρκεια του 2021 σε #πέντε διαφορετικές διαδρομές στην #Ευρώπη, που είναι ταυτισμένες με την Επανάσταση.
Όλες οι διαδρομές έχουν αφετηρία τους την Αθήνα.
Κάθε ομάδα θα συνοδεύεται από ικανό αριθμό συνοδών, ενώ όλα τα έξοδα μετακίνησης, φιλοξενίας, εισόδου σε μουσεία, κ.λπ. καλύπτονται από την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021».
Οι διαδρομές έχουν ως εξής:
1. 1η Διαδρομή: «Στα Βήματα Πρωτεργατών του Νεοελληνικού Κράτους» (Απρίλιος 2021).
2. 2η Διαδρομή: «Ο Χάρτης του Φιλελληνισμού» (Μάιος 2021).
3. 3η Διαδρομή: «Η Ελληνική Διασπορά στην Ευρώπη (πριν και μετά το 1821)» (Ιούλιος 2021).
4. 4η Διαδρομή: «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Ελληνική Επανάσταση» (Σεπτέμβριος 2021).
5. 5η Διαδρομή: «Η Ελληνική Επανάσταση και οι Επαναστάσεις των Αρχών του 19ου αιώνα» (Οκτώβριος 2021).
Ειδικότερα, κάθε μία από τις 5 ομάδες ακολουθεί, επί 15 ημέρες, μια διαδρομή και επισκέπτεται πόλεις με μεγάλη σημασία για την Επανάσταση του 1821 και τις μετέπειτα εξελίξεις, με βάση ένα πρόγραμμα επισκέψεων που έχει διαμορφωθεί από την Επιτροπή και με την υποστήριξη των κατά τόπους Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών.
Οι νέοι επιλέγονται για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, λειτουργώντας ως «#πρεσβευτές» της σημερινής Ελλάδας. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους θα αναλάβουν ένα απαιτητικό έργο, για αυτό πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση της #Αγγλικής γλώσσας και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι νέοι και νέες που τελικά θα επιλεγούν από την Επιτροπή, λειτουργώντας ως «πρεσβευτές» της σημερινής Ελλάδας, θα επισκεφθούν ιστορικής σημασίας τόπους (όπου έζησαν κι έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι Ι. Καποδίστριας, Α. Κοραής, Ρ. Φεραίος, Α. και Δ. Υψηλάντης, Λόρδος Βύρωνας, Μ. Κάλλας, Ν. Καζαντζάκης, Δ. Μητρόπουλος κλπ.) και τοπόσημα, σύγχρονα μνημεία, πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία, πινακοθήκες. Θα γίνουν δεκτοί από τις κατά τόπους επίσημες Ελληνικές Αρχές, θα συναντήσουν τοπικούς φορείς, θα πάρουν μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις, θα γνωρίσουν καλές πρακτικές οικολογίας, διαχείρισης νέων μορφών ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων, κ.λπ.
Οι νέοι στη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και παρουσία, να συμμορφώνονται απόλυτα με τους κανονισμούς και τα ωράρια του προγράμματος, να ακολουθούν τις οδηγίες των συνοδών τους ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και των διαφόρων δραστηριοτήτων, και γενικότερα να επιδεικνύουν καλή κοινωνική συμπεριφορά. Για την αποδοχή των πιο πάνω, θα υπογραφεί συμφωνητικό μεταξύ των νέων και της Επιτροπής.
Μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών θα παραχθεί ένα #ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις των 200 νέων.
Ο Δήμος Θηβαίων θα προτείνει 4 νέους (2 αγόρια και 2 κορίτσια) ως υποψήφιους για να συμμετάσχουν στη δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821».