Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας.
Το Νοσοκομείο Θήβας, σε μία περιοχή με εκατοντάδες χώρους εργασίας, παραμένει όπως τονίζουν τραγικά υποστελεχωμένο με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
“Ένα χρόνο μετά την πανδημία, στη Βοιωτία δε λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στο Γ.Ν. Θήβας υπάρχει η υποδομή για τουλάχιστον τέσσερις (4) κλίνες ΜΕΘ, αυτές δε μπορούν να λειτουργήσουν επειδή δεν υφίσταται το κατάλληλα ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπηρετεί κανένας εντατικολόγος, κανένας πνευμονολόγος και κανένας λοιμωξιολόγος.
Με αυτά τα δεδομένα, το νοσοκομείο έχει χαρακτηρισθεί ως μονάδα νοσηλείας ήπιων χαρακτηριστικών. Το γεγονός αυτό όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο είτε να εισέλθουν στο νοσοκομείο ήδη επιβαρυμένα περιστατικά COVID 19, είτε η κατάσταση κάποιου από τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό να επιβαρυνθεί”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Και προσθέτουν: “Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι αναγκαία η διασωλήνωση των ασθενών και η άμεση διακομιδή τους σε Νοσοκομείο με κλινική ΜΕΘ.
Ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα αποχώρησαν από το Γ.Ν. Θήβας οι δύο από τους τέσσερις αναισθησιολόγους που υπηρετούσαν, με αποτέλεσμα η εξαιρετικά κρίσιμη για τη διασωλήνωση ειδικότητα να μην καλύπτεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ακόμη χειρότερα, η πρόσφατη απόφαση να μη διακομίζονται περιστατικά από τη Στερεά προς τα Νοσοκομεία της Αττικής, όπως και ο ελάχιστος αριθμός κλινών ΜΕΘ στη Στερεά (μόλις 24), δυσκολεύει ιδιαίτερα την άμεση διακομιδή των σοβαρών περιστατικών κορονοϊού.
Οι παραπάνω παράγοντες δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων ασθενών με κορονοϊό βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο Θήβας. Επίσης, φέρνουν σε δύσκολη θέση το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο δίνει επί ένα χρόνο μάχη με την πανδημία, ωστόσο δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες και καθήκοντα έξω από την ειδικότητα και την εκπαίδευσή του”.
Ακολούθως κάνουν αναφορά στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, και το σχετικό έγγραφο των ιατρών της Παθολογικής Κλινικής και του ΤΕΠ του Γ.Ν. Θήβας και ερωτούν τον κ. Υπουργό τι θα πράξει ώστε να προσληφθεί στο Γ. Ν. Θήβας ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων ειδικών ιατρών (ιδίως αναισθησιολόγων, πνευμονολόγων και ακτινολόγων) και για την προμήθεια του προβλεπόμενου εξοπλισμού, ώστε να είναι δυνατή σε 24ωρη βάση η διασωλήνωση και η παρακολούθηση των ασθενών COVID-19 με σοβαρή νόσηση μέχρι την ανεύρεση Μ.Ε.Θ. αλλά και τι θα πράξει ώστε οι ιατροί του Γ.Ν. Θήβας να ενημερωθούν εγγράφως ως προς την ακριβή διαδικασία με την οποία θα γίνεται η διεκπεραίωση των περιστατικών με σοβαρή νόσηση, για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί η υφιστάμενη κατάσταση.