ΟΕΝΓΕ: Επικίνδυνη η νοσηλεία ασθενών COVID-19 στο νοσοκομείο Θήβας

Το Νοσοκομείο του Γ.Ν.Θ, µε αποφάσεις της Διοίκησης και αποφάσεις του κ. Διοικητή της 5ης Υ.Π.Ε, στο πλαίσιο της πανδημίας έχει χαρακτηριστεί νοσοκομείο νοσηλείας ήπιων περιστατικών, με τη σημείωση ότι σε περίπτωση που τα περιστατικά βαρύνουν θα πρέπει να διακομίζονται σε νοσοκομεία αναφοράς χωρίς την ενδεδειγμένη υποστήριξη.


Ωστόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) σε ότι αφορά το Νοσοκομείο Θήβας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

“Οι συνάδελφοι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος και του ΤΕΠ του Γ.Ν. Θήβας συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης απέναντι στους ασθενείς τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Με τα σημερινά δεδομένα πληρότητας των κλινών ΜΕΘ τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας η οποία αγγίζει το 100%, αλλά και εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων τόσο σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (αναισθησιολόγοι, πνευμονολόγοι, ακτινολόγοι) όσο και σε αναγκαίο εξοπλισμό και υποδομές του Γ.Ν. Θήβας, ελλοχεύει ο κίνδυνος αν ένας ασθενής επιδεινωθεί και χρήζει διασωλήνωσης και διακομιδής σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο να παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο της Θήβας προς αναζήτηση Μ.Ε.Θ. χωρίς την ενδεδειγμένη υποστήριξη”, τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Και προσθέτει: “Η παραμονή των περιστατικών εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ασθενείς δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις στο νοσοκομείο της Θήβας δεν υπάρχει ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός ούτε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ειδικοτήτων που απαιτείται για την ασφαλή παρακολούθηση τους”.

Ακολούθως καλεί την διοίκηση του Γ.Ν. Θήβας, τη διοίκηση της 5ης Υ.Π.Ε. και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν άμεσα:

•Στην πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού ειδικών ιατρών (ιδίως αναισθησιολόγων, πνευμονολόγων και ακτινολόγων) και την προμήθεια του προβλεπόμενου εξοπλισμού, ώστε να είναι δυνατή σε 24ωρη βάση η διασωλήνωση και η παρακολούθηση των ασθενών COVID-19 με σοβαρή νόσηση μέχρι την ανεύρεση Μ.Ε.Θ.

•Στην επίσημη γραπτή ενημέρωση των γιατρών ως προς την ακριβή διαδικασία με την οποία θα γίνεται η διεκπεραίωση των περιστατικών με σοβαρή νόσηση, για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί η υφιστάμενη κατάσταση.