Α. Κουτσούμπας: Η επόμενη μέρα είναι κοντά, θα συνεχίσουμε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το πρώτο εξάμηνο του 2019

Για την επόμενη μέρα που όπως σημείωσε «είναι κοντά», μίλησε στο «Δ» ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ανδρέας Κουτσούμπας και δηλώνοντας «συγκρατημένα αισιόδοξος», αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης που όπως είπε «θα συνεχίσει τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το πρώτο εξάμηνο του 2019».


ΕΡ: Κύριε Κουτσούμπα, συμπληρώνονται σύντομα δύο χρόνια κυβερνητικής θητείας. Έπειτα από τις κρίσεις των τελευταίων μηνών σε επίπεδο υγειονομικό, οικονομικό αλλά και εθνικό, κρίνετε το πρόσημο θετικό;

ΑΠ: Αγαπητέ, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε τα δύο αυτά χρόνια να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις τόσο για τη χώρα όσο και για τον κόσμο. Πριν την έναρξη της πανδημίας είχαμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που είχαν ως στόχο την τόνωση της οικονομίας, τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων και την αναβάθμιση της χώρας σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, καθιστώντας το κράτος σύμμαχο του πολίτη. Το 2020 όμως, η εμφάνιση και η γρήγορη εξάπλωση της πανδημίας, η αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και η διαχείριση των νέων οικονομικών δεδομένων οδήγησαν την κυβέρνηση σε μια κατάσταση διαχείρισης παρά δημιουργίας. Αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας και να πάρουμε αποφάσεις που είχαν κόστος τόσο οικονομικό όσο και προσωπικό. Απομονωθήκαμε από οικογένεια, φίλους και δουλειά με την ελπίδα να μπορέσουμε, στο τέλος αυτής της δοκιμασίας, να είμαστε πάλι όλοι μαζί. Η ημέρα αυτή, με την κατάλληλη διαχείριση, πλησιάζει και αυτό είναι μια νίκη όλων μας. Οι δικές μας θυσίες απέδωσαν και πλέον είναι ώρα να κοιτάξουμε τις επόμενες προκλήσεις με θάρρος, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές.


ΕΡ: Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για την επόμενη ημέρα. Πιστεύετε ότι μπορούμε σταδιακά να δούμε την μετά COVID-19 εποχή με κάποια αισιοδοξία;

ΑΠ: Αισιοδοξία μεν, συγκρατημένη δε. Αν ο εμβολιασμός συνεχίσει με τους ρυθμούς που ήδη προχωράει, με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείο Υγείας, σύντομα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια νέα καθημερινότητα. Η προστασία από τον COVID-19 θα είναι ακόμη σημαντικό κομμάτι αυτής της νέα καθημερινότητας, αλλά πλέον θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα επιχειρήσεων χωρίς τον φόβο του «lockdown» και για μια συντονισμένη προσπάθεια να σταθούμε πάλι στα πόδια μας. Κλειδί σε όλο αυτό αποτελεί το ταμείο ανάκαμψης και το σχέδιο, όπως παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό, «Ελλάδα 2.0». Το πρόγραμμα αυτό είναι η ευκαιρία μας, μετά την πανδημία, να συνεχίσουμε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 και να τονώσουμε σημαντικά την οικονομία. Ο κόσμος πρόκειται να δει νέες, καλοπληρωμένες δουλειές αλλά και επενδύσεις σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. 


ΕΡ: Το πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης, αν και φιλόδοξο, είναι επαρκές για να μπορέσει να τονώσει ικανοποιητικά την οικονομία έπειτα από μια τόσο μεγάλη κρίση;

ΑΠ: Αγαπητέ, είμαι άνθρωπος της αγοράς και γνωρίζεις ότι ποτέ δεν κρύφτηκα. Πάντα μιλούσα με ειλικρίνεια και συνέπεια. Εργάζομαι ως δικηγόρος 40 περίπου χρόνια και ξέρω ότι ο κόσμος θέλει να δει να «πέφτει» χρήμα στην αγορά, θέλει να επιστρέψει στις δουλειές του και να νιώσει δημιουργικός, να του δοθούν νέες ευκαιρίες. Η μεσαία τάξη, δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, είναι ο κύριος αποδέκτης αυτού του προγράμματος. Γνωρίζω πως, στον βωμό της δημόσιας υγείας και ορισμένων αναγκαίων μέτρων, απογοητεύσαμε ορισμένα άτομα. Κληθήκαμε όμως να αντιμετωπίσουμε έναν απρόσμενο εχθρό και προσαρμόσαμε τη στρατηγική μας. 

Ως κυβέρνηση αλλά και ως κόμμα, ποτέ δεν θέλαμε κλειστά μαγαζιά και επιχειρηματίες οι οποίοι εξαρτώνται από το κράτος. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία μας. Η χώρας μας χτίστηκε στο πνεύμα της σκληρής δουλειάς. Χτίζουμε το μέλλον μας, δεν μας δίνεται.  Και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η κυβέρνηση να δώσει στους Έλληνες τα αναγκαία μέσα για να το χτίσουνε. Αυτό πρόκειται να κάνουμε. Το πρόγραμμα αυτό και τα κονδύλια που πρόκειται να έρθουν είναι μια ευκαιρία και για το κράτος να αποδείξει πως διευκολύνει και δεν εμποδίζει, πως χτίζει γέφυρες και δημιουργεί ευκαιρίες. Θέλουμε μια δραστήρια μεσαία τάξη και εμείς είμαστε εδώ, ως κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, για να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την μετά Covid-19 εποχή. 


ΕΡ:  Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη Βοιωτία; Πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση πιο δυνατοί;

ΑΠ: Είναι νομίζω η ώρα να προχωρήσουμε σε εκείνες ακριβώς τις ενέργειες που συντονίζαμε το πρώτο εξάμηνο του 2019 και η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει. Ο πρωθυπουργός, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε δεύτερη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 22%, επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022 και μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55% για ελεύθερους επαγγελματίες και από το 100% στο 80% για τις επιχειρήσεις. 

Στις δικές μου προτεραιότητες βρίσκονται επενδύσεις και χρηματοδότηση σε έργα υποδομών στο νομό μας.  Έχει υπάρξει ήδη μια συντονισμένη στρατηγική, έτσι ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από το κεντρικό κράτος προς τον νομό και τους δήμους. Το προηγούμενο διάστημα, σε επικοινωνία με τα υπουργεία υποδομών και πολιτισμού και αθλητισμού κατευθύναμε κονδύλια για αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομών στον νομό. Παράλληλα, με παρεμβάσεις μου και σε συνεργασία με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στέλιο Πέτσα, καταφέραμε να κατευθύνουμε για τον Δήμο Λιβαδειάς, όπως προβλέπεται μόνο για πρωτεύουσες νομών, ποσό για έργα 22.000.000 ευρώ, για τους Δήμους του νομού άνω των 10.000 κατοίκων 12.000.000 ευρώ και για Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων 6.000.000 ευρώ. Εγκρίθηκαν, επιπλέον,  600.000 ευρώ στο Δήμο Διστόμου - Αράχοβας -Αντίκυρας για αθλητικές εγκαταστάσεις και το ποσό των 100.000 ευρώ για τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων.  Η στήριξη αυτή από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  αλλά και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι μια ευκαιρία για όλους μας. Επικοινώνησα με τις δημοτικές αρχές και πλέον είναι στο χέρι τους να γίνει η σωστή διαχείριση των κονδυλίων αυτών έτσι ώστε οι πολίτες της Βοιωτίας να δουν την αλλαγή στην καθημερινότητά τους.


ΕΡ: Είναι πραγματικά σημαντικό να μπορέσει ο Βοιωτικός λαός να δει το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών αυτών. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

ΑΠ: Είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και με τους Δημάρχους  Θηβαίων, Τανάγρας και Ορχομενού, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη των Δήμων το επόμενο διάστημα. Θέλω να τονίσω πως μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και στους Δήμους είναι ο μόνος τρόπος, έτσι ώστε να δούμε τον νομό μας να αλλάζει. Μπορούμε να δούμε μια Βοιωτία σύγχρονη και ανταγωνιστική, με δραστήριες επιχειρήσεις και έναν εξωστρεφή αγροτικό τομέα. Αυτό είναι το όραμά μου για τη Βοιωτία. Σημαντικό είναι όμως να υπάρχει και το κατάλληλο σχέδιο. Γι΄ αυτόν τον λόγο, στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΟ της Ν.Δ. με τον Πρωθυπουργό, έθεσα τις δικές μου προτεραιότητες για τον νομό, τις οποίες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Μιλήσαμε για την ανάγκη άμεσης εκτέλεσης έργων υποδομής στο Κωπαϊδικό πεδίο και την κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού δικτύου. Αν και φιλόδοξο, το έργο αυτό, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορεί να προχωρήσει. Έθιξα επίσης, τη σημασία της μεταφοράς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στην περιοχή μας. Η προσπάθεια αυτή βρίσκει συνεχώς απέναντί το ακαδημαϊκό κατεστημένο της Αθήνας και γι αυτόν τον λόγο μας θέλει ενωμένους στον κοινό αγώνα κατάκτησής της.


“Δ”: Κύριε Κουτσούμπα, σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση. 

Α.Κ.: Και εγώ σας ευχαριστώ και με την ευκαιρία κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως και αυτό το Πάσχα θα πρέπει να είμαστε ακόμη προσεκτικοί. Επιδιώκουμε να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα για να οδηγηθούμε σε ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Αυτές οι ημέρες μας θυμίζουν πως μόνο μέσα από τις μεγαλύτερες θυσίες μπορούμε να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτή η Ανάσταση είναι κοντά. Ας γεμίσουμε με ελπίδα και αισιοδοξία διότι ο δικός μας Γολγοθάς σύντομα τελειώνει.