Αντίθετη η “Πρόταση Ζωής” στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α.

 

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Βοιωτίας “Πρόταση Ζωής” με σχετική ανακοίνωση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ.  


“Ως εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων Βοιωτίας νιώθουμε την ευθύνη και το χρέος προς τους εξαρτημένους, τους θεραπευόμενους, τους θεραπευμένους, τις οικογένειές τους, τους μελλοντικούς εξαρτημένους, τους εργαζόμενους και τους εθελοντές του ΚΕ.Θ.Ε.Α και προς το σύνολο της κοινωνίας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο προσχέδιο νόμου που προτείνει δομικές αλλαγές στη θεραπευτική, επιστημονική και οργανωτική λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α”, τονίζει η επιστημονική ομάδα του Κέντρου. 

Και προσθέτει: “Μεταξύ άλλων, από το προσχέδιο νόμου προβλέπεται  η συρρίκνωση κατά το ένα τρίτο των μονάδων πρώτης γραμμής μέσα από συγχωνεύσεις και η κατάργηση των θεραπευτικών κοινοτήτων.   Η τραγική συνέπεια αυτών των παρεμβάσεων θα  είναι η εκ θεμελίων ανατροπή της μεθόδου απεξάρτησης που καταφέρνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των θεραπευτικών κοινοτήτων, να βοηθά εξαρτημένους ανθρώπους να αλλάζουν τρόπο ζωής, να παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να υιοθετούν κοινωνικές αξίες, να καλλιεργούν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες και να επανεντάσσονται στην κοινωνία ως ενεργοί πολίτες.

Παρατηρούμε επίσης ότι για τις παραπάνω αλλαγές , το προσχέδιο νόμου δεν τεκμηριώνει το γιατί προτείνει δομικές αλλαγές σε έναν φορέα που μέχρι σήμερα ήταν αποτελεσματικός στο σκοπό του, την απεξάρτηση”. 

Και προσθέτει: “Οφείλουμε να δηλώσουμε την αντίθεσή μας για έναν ακόμη λόγο. Η πανδημία covid-19 , ο φόβος μετάδοσης και ασθένειας, τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και το παρατεταμένο lockdown ασκούν άμεση επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα των ερευνών του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Ε.Κ.Π.Α στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια για το λεκανοπέδιο Αττικής δείχνουν ραγδαία αύξηση χρήσης νόμιμων και παράνομων ψυχοτρόπων ουσιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρήση κοκαΐνης ( Μάρτιος 2019 : 482gr/day , Μάρτιος 2021 : 2.396 gr/day)”.  

Ακολούθως υπογραμμίζει πως μέσα σε αυτές τις συνθήκες το μόνο που χρειάζεται είναι η ενίσχυση όλων των δομών σωματικής και ψυχικής υγείας. Αντίθετη στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη λειτουργία του ΚΕ.Θ.Ε.Α. 

“Αν δεν κουβαλάς την Άνοιξη μέσα σου, πρέπει να μάθεις να την χτίζεις. Από το χειρότερο σκοτάδι στο πιο λαμπερό φως (Οδ. Ελύτης).  Αυτό κάνει το ΚΕ.Θ.Ε.Α όλα τα χρόνια λειτουργίας του. Όντας  αυτοδιοίκητο, υπηρετεί  πρώτα απ’ όλα την αναδόμηση του εαυτού, την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης, την υιοθέτηση νέων αξιών και στάσεων ζωής. Όχι ατομικά, αλλά συλλογικά, στην κοινότητα”, καταλήγει η επιστημονική Ομάδα του Κέντρου: Αργύρης Σκόνδρας (Κοινωνιολόγος, Επ. Υπεύθυνος), Ειρήνη Λύγγου (Στέλεχος Πρόληψης - Κοινωνιολόγος), Ευγενία Βούλγαρη (Στέλεχος Πρόληψης - Ψυχολόγος) και Παναγιώτα Λιανού (Στέλεχος Πρόληψης – Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης)