Επιστολή με θέμα «Ανάγκες στελέχωσης ανθρώπινου δυναμικού στο Γ.Ν. Λιβαδειάς - Χορήγηση αδειών», απέστειλε προς τον Υπουργό Υγείας, τον Υφυπουργό, τον Διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. και τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικου Νοσοκομείου Λιβαδειάς.
“Τόσο το νοσηλευτικό προσωπικό όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του Γ.Ν. Λιβαδειάς- Γ.Ν. Θήβας (Οργανική Μονάδα της Έδρας Λιβαδειά) - Γ.Ν. Λιβαδειάς, όπως γνωρίζετε σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και σε κάθε πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχει συμβάλει δυναμικά. Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία με αίσθημα φροντίδας και αλληλεγγύης, με σκοπό να ενισχύσει την προσπάθεια που συντελείται στο Ε.Σ.Υ. και να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη”, τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος.
Ακολούθως σημειώνει: “Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας επιτρέπει την χορήγηση αδειών με ευθύνη των Γενικών Διευθύνσεων (Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Διοικητικής - Οικονομικής), που γνωρίζουν ακριβώς τις υπηρεσιακές ανάγκες. Πώς θα πραγματοποιηθεί όμως κάτι αντίστοιχο;
Για την λειτουργία των νέων τμημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, το Τμήμα Διαλογής Περιστατικών Covid-19, η Διατομεακή Πτέρυγα Covid-19 (νοσηλείας ήπιων περιστατικών με 31 κλίνες) και το εμβολιαστικό κέντρο με πέντε (5) ενεργές γραμμές, αποδυναμώθηκαν συγκεκριμένα Νοσηλευτικά Οργανικά Τμήματα.
Οι αυξημένες ανάγκες νοσηλείας, τόσο των ασθενών όσο και των ασθενών νοσηλείας με SARS-CoV-2, απαιτούν την ενδυνάμωση των τμημάτων με ανθρώπινο δυναμικό.
Πώς θα επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες υγείας καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας (αναβληθέντα τακτικά περιστατικά!!!); Δεν θα πρέπει να επιστρέφουν στο δυναμικό των Τμημάτων τους;
Δεν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αδειών!!!! Υπάρχουν ανάγκες και μάλιστα αυξημένες!!!
Στο σύνολο των 220 κενών οργανικών θέσεων του ιατρονοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού έγιναν μόλις επτά (7) προσλήψεις μόνιμων ιατρών και ενός (1) διοικητικού!”
Αυτή την στιγμή όπως σημειώνει εργάζονται περίπου 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι με διάφορες μορφές εργασίας (ΙΔΟΧ, επικουρικοί, μέσω ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ). Έτσι ζητά να ληφθούν μέτρα για την μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου.
Παράλληλα τονίζει οτι υπάρχουν θέσεις που θα κενωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω συνταξιοδότησης ενώ θα λήξουν και συμβάσεις.
Όλα αυτά όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την πλήρη και άμεση στελέχωση του νοσοκομείου.
“Αποτελεί προτεραιότητα μας να περιοριστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι επιπτώσεις της πανδημίας, χωρίς όμως να υποτιμώνται και οι ανάγκες των άλλων ασθενών, που το πρόβλημα της υγείας τους δεν συνδέεται άμεσα με την επιδημία. Αυτές οι ανάγκες τους, ούτε καταργούνται, ούτε αναστέλλονται.
Το προσωπικό, με συνεχείς μετακινήσεις εντός του Νοσοκομείου καλύπτει για πάνω από ένα χρόνο τις ανάγκες αυτές. Τον τρέχοντα μήνα μάλιστα του ζητήθηκε να καλύψει και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία (Κέντρο Υγείας Λιβαδειάς) στον εμβολιασμό, η οποία είναι καθ'όλα υπεύθυνη για αυτόν!!!
Το προσωπικό είναι ήδη επιβαρυμένο!”, σημειώνουν εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου η Πρόεδρος Δήμητρα Μακρή και η Γραμματέας Ευαγγελία Κλάδου.
Και καταλήγουν: “Οι νοσηλευτές-τριες ήδη από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι απλά ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες αυτής της πρωτοφανούς κρίσης δημόσιας υγείας, αλλά υπερβαίνουν εαυτόν, ηγούνται, καινοτομούν, επιτελούν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με τους ιατρούς και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελεστεί στο να μείνει όρθιο το Ε.Σ.Υ.
Ζητάμε άμεσες λύσεις ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα αποφόρτισης από την έντονη ψυχοσωματική καταπόνηση και την κανονική απόδοση στις υπηρεσίες υγείας”.