“Και όμως, είναι πολλοί οι «θησαυροί» που κρύβει, τόσο η ίδια η πόλη όσο και τα γύρω χωριά, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες, όσοι επιλέξουν τις μαγευτικές παραλίες του Κορινθιακού θα ανταμειφθούν και με το παραπάνω.
Για τους λάτρες του καλού και παραδοσιακού φαγητού, η περιοχή φημίζεται για τις ταβέρνες της, με ψητά, μαγειρευτά αλλά και θαλασσινές επιλογές που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς”, τονίζει ο Δήμος Θηβαίων και προσθέτει: “Εάν παρ’ όλα αυτά, δεν έχετε πεισθεί ακόμη, σας προσκαλούμε να ζήσετε από κοντά τις Απόκριες στη Θήβα, συμμετέχοντας στον Βλάχικο Γάμο, ένα λαϊκό έθιμο που σώζεται από αρχαιοτάτων χρόνων.
Θήβα, η πόλη του Οιδίποδα και των ασύγκριτων αρχαιολογικών θησαυρών”.
Η Θήβα είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», Θήβα και Αθήνα συγκαταλέγονται στον παγκόσμιο κατάλογο των 20 αρχαιότερων πόλεων του κόσμου.
Αποτελεί γενέτειρα του μυθικού Ηρακλή, του θεού Διονύσου, του ποιητή Πίνδαρου, του Οιδίποδα και της Αντιγόνης.
Μέσα από τις αρχαίες τραγωδίες και το γενεαλογικό δένδρο του οίκου των Λαβδακιδών ξετυλίγεται το νήμα της ιστορίας της Θήβας.
Η Θήβα ήταν μεταξύ άλλων και γενέτειρα του περίφημου στρατηγού Επαμεινώνδα, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της Λοξής Φάλαγγας.
Η πόλη της Θήβας φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας, με εκθέματα από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα νεολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.
Ακολούθως προχωρά σε μία σύντομη περιγραφή:
Καλοκαίρι, βουτιές στα
καταγάλανα νερά του Κορινθιακού
Άγιος Βασίλειος, Άγιος Νικόλαος, Αλυκή, Καλαμάκι, Λιβαδόστρα, Σαράντι αποτελούν πόλο έλξης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού και το μοναδικό, άγριας ομορφιάς τοπίο καθιστούν τις συγκεκριμένες παραλίες ιδανικό προορισμό για θαλάσσια μπάνια και σπορ.
Στις περισσότερες παραλίες υπάρχουν αναψυκτήρια και μαγαζιά με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και ψαροταβέρνες που προσφέρουν εκλεκτούς μεζέδες.
Μοναστήρια κι εκκλησίες
Στη Θήβα και την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας υπάρχουν δεκάδες παλαιοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και μονές με εντυπωσιακή αγιογράφηση και σπάνιες εικόνες. Οι εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής μαρτυρούν την πλούσια θρησκευτική και πολιτισμική κληρονομιά αυτού του τόπου. Στο κέντρο της Θήβας δεσπόζει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη, πολιούχου της πόλης. Στο νοτιανατολικό άκρο της Θήβας, στον λόφο με το παλαιό νεκροταφείο της πόλης, συναντάει κανείς τον ναό του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Αρχιτεκτονικά, ο ναός είναι σύνθετος σταυροειδής, εγγεγραμμένος με τρούλο. Σύμφωνα με τη παράδοση, ο ναός έχει ανεγερθεί στον τόπο του μαρτυρίου και της ταφής του Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστή, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της Βοιωτικής Εκκλησίας. Εκτός των «τειχών», η Θήβα μπορεί να υπερηφανεύεται για τα μοναστήρια της. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ιερά Μονή Σαγματά στο Ύπατο, την Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης στη Δομβραίνα και την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στις Πλαταιές.
Κοντινές αποδράσεις στα δάση
του Ελικώνα και του Κιθαιρώνα
Τα μονοπάτια του Ελικώνα, οι κρυφές ομορφιές του Κιθαιρώνα, αποτελούν ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της Φύσης και όχι μόνο. Ο Ελικώνας, τόπος κατοικίας των Μουσών, προσφέρεται για πεζοπορία, ορειβασία και ορεινή ποδηλασία. Έχει συνολικά 16 κορυφές, με υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων. Ο Κιθαιρώνας, που σύμφωνα με τη μυθολογία αποτελεί αδελφό του Ελικώνα, κρύβει μοναδικές ομορφιές. Στους πρόποδες του βουνού βρίσκονται τα Βίλια, χωριό που φημίζεται για τις ταβέρνες, τα καφενεδάκια του αλλά και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια του. Στην κορυφή του βουνού συναντάει κανείς το εκκλησάκι της Παναγίας της Θεραπεύτριας και μια μαγευτική θέα που εκτείνεται από τις Αλκυονίδες Νήσους μέχρι τις βορεινές ακτές της Πελοποννήσου και τον Θηβαϊκό Κάμπο.
Εναλλακτική επιλογή το Άλσος Μοσχοποδίου στα περίχωρα της Θήβας, ένα δάσος που αποτελεί μοναδικό πνεύμονα πρασίνου μία ανάσα από το κέντρο της Θήβας.
Παραδοσιακές ψυχαγωγικές
εκδηλώσεις…
Για όσους δεν έχουν πεισθεί ακόμη, παρά τις παραλίες, τις ορεινές εξορμήσεις ή την επιλογή των προσκυνηματικών εκδρομών, η Θήβα διαθέτει ακόμη ένα δυνατό «χαρτί» και δεν είναι άλλο από τον Βλάχικο Γάμο. Πρόκειται για ένα αποκριάτικο έθιμο που μετράει 170 χρόνια ιστορίας. Το σύνολο των δρώμενων του εθίμου του Βλάχικου Γάμου, με κορύφωση την πομπή και την τελετή του «γάμου» την Καθαρά Δευτέρα, μεταφέρει σημειολογικά το σήμερα, την αρχαιότατη διονυσιακή λατρεία, η οποία δραματοποιείται και εικονοποιείται με θεατρικό τρόπο με τον κυκλικό «χορό του πεθαμένου», ο οποίος αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο του εθίμου.
Και όχι μόνο…
Η Θήβα πλημμυρίζει κάθε χρόνο με τα χρώματα της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ειδικά φέτος και με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Θηβαίων σχεδιάζει τη διοργάνωση Συμποσίου Γλυπτικής, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν από κοντά καταξιωμένους γλύπτες επί το έργον. Πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών η εμβληματική ρήση του Στρατηγού Μακρυγιάννη «Γι’ αυτά πολεμήσαμε». Το Συμπόσιο Γλυπτικής θα πλαισιωθεί και από παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις.
Ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός αποτελούν τα «Πινδάρεια», τα οποία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο προς τα τέλη Αυγούστου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν θεατρικές, μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.