ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ... ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ...

1ο ΕΠΑΛ- ΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ- ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ-  ΠΡΟΝΟΙΑΣ-  ΕΥΕΞΙΑΣ 

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΑΙΘΣΗΤΙΚΗΣ.

 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: ΜΕΛΙΝΑΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, 

ΠΕΣΚΕΛΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΣΟΡΒΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ

Το μακιγιάζ πάντα κατείχε μία θέση στην καθημερινή ζωή των γυναικών από τα Αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν κοσμετικά, δηλαδή καλλυτνικά προϊόντα για να καλύψουν τυχόν ατέλειες στο πρόσωπό τους αλλά και για να αναδείξουν τα όμορφα χαρακτηριστικά με σκοπό να πετύχουν την αψεγάδιαστη και αλαβάστρινη όψη της επιδερμίδας τους, τοποθετώντας άλλες φορές έντονα ζωηρά χρώματα και άλλες φορές άτονα και μουντά. 

Η σωστή τοποθέτηση των προϊόντων με διαφορετικές τεχνικές μακιγιάζ μπορεί να δώσει ισορροπία στην συμμετρία των χαρακτηριστικών και του σχήματος του προσώπου,  λαμπερή επιδερμίδα, έντονο βλέμμα στα μάτια, να αναδείξει ένα φωτεινό χαμόγελο...

Αυτό το γνώριζαν καλά οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα...


Μακιγιάζ στην Αρχαία Ελλάδα...

Στην Αρχαία Ελλάδα τα καλλυντικά που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες ήταν κυρίως φυτικής προέλευσης και προέρχονταν και από την Ανατολή. Το μακιγιάζ σε αυτήν την εποχή ήταν διακριτικό και το χρώμα του δέρματος φωτεινό για να αντανακλάται η καθαρότητα της ψυχής. Για την βάση του μακιγιάζ χρησιμοποιούσαν λευκό μόλυβδο ή «ψυμίθιον», ένα φυσικό αρκετά τοξικό για το δέρμα προϊόν το οποίο είχε την ικανότητα να προσδώσει το λευκό χρώμα στο πρόσωπο κάτι που συμβόλιζε τις γυναίκες της υψηλής κοινωνίας οι οποίες ήταν προστατευμένες από τις ακτίνες του ηλίου. Αντί του ψυμιθίου χρησιμοποιούσαν αλεύρι ή κιμωλία, καθώς λούζονταν και με γάλα γαϊδούρας πιστεύοντας πως συνέβαλλε στην λευκότητα του δέρματος.

Τα μάγουλα τονίζονταν ελαφρά προσδίδοντας ροδαλό χρώμα, το χρώμα της υγείας που είχε χαθεί από την έντονη καλυπτικότητα του μολύβδου. Η κόκκινη σκόνη που χρησιμοποιούταν ως ρουζ προερχόταν από τους καρπούς και τα ροδοπέταλα των λουλουδιών όπως τα πέταλα της παπαρούνας, καθώς και τη μίλτο μία ορυκτή χρωστική ουσία που προερχόταν από την Λήμνο, την Κέα, την Σινώπη.

Στα μάτια τοποθετούσαν καπνιά (αιθάλη), με την οποία περιέγραφαν τα μάτια με μία μαύρη λεπτή γραμμή και η αντίθεση που δημιουργούταν με το λευκό του βολβού των ματιών, φανέρωνε χαρακτηριστικό των σκεπτόμενων ανθρώπων. Τέλος τα χείλη τονίζονταν με κόκκινο χρώμα ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιούσαν για ρουζ, αλλά με τέτοια ένταση ώστε να μην είναι πιο έντονα τα χείλη από τα μάτια.

Το μακιγιάζ από την Αρχαία Ελλάδα…. Πέρασε από διάφορα στάδια και δεκαετίες…. Φτάνοντας στον 20ο αιώνα, δηλαδή στο 1920, 1940, 1950...


20ος αιώνας...

Ο αιώνας των μεγάλων αλλαγών...

Όπου οι μετακινήσεις έγιναν ευκολότερες, οι άνθρωποι ταξίδεψαν και μαζί τους ταξίδεψαν και οι εικόνες μέσω του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, των φωτογραφιών και επηρέασαν αλλά και ενέπνευσαν μεγάλους οίκους μόδας αλλά και εταιρείες καλλυντικών.


1920...

Και κάπως έτσι στην δεκαετία του 1920 όπου ήταν αποδεκτό οι γυναίκες να κάνουν μακιγιάζ εμφανίζονται τα πρώτα καλλυντικά όπου τοποθετούνται σε τολμηρές συσκευασίες.

Δημιουργείται το πρώτο θεατρικό μακιγιάζ, λανσάρεται η χλωμή εικόνα του προσώπου, τα vamp look, τα χείλη σε σχήμα καρδιάς και λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η πώληση των καλλυντικών προϊόντων εκτοξεύεται.

Η δεκαετία αυτή απαιτεί φωτεινό δέρμα, έντονα κόκκινα μάγουλα, σκούρα βλέφαρα, φρύδια λεπτά με ανοδική κλίση. 


1940...

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η παραγωγή των καλλυντικών προϊόντων σταμάτησε αυτό δεν συνέβη όμως και για τα κόκκινα κραγιόν. Ο Winston Churchill πίστευε πως τα κραγιόν ανυψώνουν την ψυχολογία των πολιτών και έτσι δεν διέκοψε την παραγωγής τους, απεναντίας πουλήθηκαν τα περισσότερα κόκκινα κραγιόν εκείνο το διάστημα. Οι γυναίκες ανεξάρτητες πλέον παρουσιάζουν μία εκκεντρική εμφάνιση, πούδρα σε φυσικούς τόνους, μάγουλα σε χρώματα όπως του βατόμουρου και του πορτοκαλιού. Τα βλέφαρα βάφονται με μαύρο σβησμένο μολύβι, σκιές στο χρώμα του γκρι και του καφέ, eyeliner, με βλεφαρίδες μαύρες έντονες και καλοσχηματισμένα φρύδια. Τα χείλη επιδιώκονταν να δείχνουν γεμάτα και μεγάλα για αυτό και το πάνω χείλος σχηματιζόταν λίγο πιο ψηλά από το φυσικό περίγραμμά τους και βάφονταν με έντονο κόκκινο, φουξια, κερασί χρώμα.


1950…….

Στην δεκαετία αυτή οι γυναίκες απελευθερώνονται ακόμη περισσότερο και χρησιμοποιούν προϊόντα που δείχνουν το μακιγιάζ λαμπερό. Στη βάση του προσώπου χρησιμοποιείται καλυπτικό make up και τα μάγουλα παίρνουν ροδαλό χρώμα.  

Η τραβηγμένη γραμμή του eyeliner κάνει το βλέμμα σαγηνευτικό, στο κινητό βλέφαρο τοποθετούνται τιρκουάζ και περλέ αποχρώσεις με ψεύτικες βλεφαρίδες. Τα χείλη δείχνουν ελκυστικά με την γυαλιστερή  μορφή των κραγιόν σε κόκκινες και έντονες αποχρώσεις. 


Κλείνοντας να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε πως η μόδα κάνει κύκλους και συνεχώς επανέρχονται τάσεις και τεχνικές στο μακιγιάζ δίνοντάς μας την ευελιξία, με μία πληθώρα καλλυντικών προϊόντων να προσαρμόσουμε την μόδα στα δικά μας δεδομένα. 

Και κάπου εδώ ολοκληρώνουμε προσωρινά την ιστορία, την πορεία και την εξέλιξη του μακιγιάζ ανά των αιώνες και επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια του σε επόμενο άρθρο.