Τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις για την εταιρεία ΛΑΡΚΟ και τους εργαζομένους πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.
Στην πολύωρη τηλεδιάσκεψη, την οποία προκάλεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, εκπρόσωπος του εκκαθαριστή, το σύνολο των βουλευτών όλων των κομμάτων των νομών Φθιώτιδας, Εύβοιας και Βοιωτίας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, οι Δήμαρχοι Λοκρών, Διρφύων – Μεσσαπίων και Ορχομενού, οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων και βεβαίως εκπρόσωποι των έξι σωματείων εργαζομένων Λάρυμνας, Εύβοιας, Αγ. Ιωάννη (Βοιωτίας), Καστοριάς, Κοζάνης και Αθήνας της ΛΑΡΚΟ.
Συζητήθηκαν αναλυτικά, τόσο ως ενημέρωση, όσο και ως έκφραση ανησυχιών και προβληματισμών, οι σχεδιασμοί για την προσέλκυση επενδυτή στη ΛΑΡΚΟ, καθώς και τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των εργαζομένων ανάλογα με την ηλικία τους, την προοπτική εργασίας τους στο πιθανό νέο ιδιοκτησιακό σχήμα κλπ.
Με την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: “Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να φέρουμε στο ίδιο “τραπέζι” κυβέρνηση, βουλευτές, τοπικές αρχές και τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ.
Η ΛΑΡΚΟ ζει τον τόπο μας. Σήμερα, δεν έχουμε όσες επιλογές μπορεί να είχαμε πριν 5, 10, 20 χρόνια, αφού κάποια πράγματα, όπως το ευρωπαϊκό πρόστιμο, είναι αναντίρρητες πραγματικότητες.
Πρέπει, όμως, με κάθε τρόπο να μη σταματήσει να λειτουργεί ο φορέας και ο ιδιώτης που θα μπει να επενδύσει σοβαρά, γιατί αυτό είναι μονόδρομος, προκειμένου να παράγεται εισόδημα και να διαχέεται στην κοινωνία”.
Και πρόσθεσε: “Πρέπει επίσης, να προστατευτούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι εργαζόμενοι, είτε βρεθούν στο σχήμα της επόμενης μέρας, είτε όχι, ώστε να συνεχίσουν να βιοπορίζονται αξιοπρεπώς με βάση τον μέχρι τώρα εργασιακό τους βίο.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπως πάντα, στηρίζει κάθε προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση”.
"Στερεά Υπεροχής": Μεγάλη καθυστέριση στο θέμα της ΛΑΡΚΟ
“Με αρκετά μεγάλη χρονική καθυστέρηση”, σύμφωνα με την παράταξη “Στερεά Υπεροχής” υλοποιήθηκε η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, για συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με την πορεία του ζητήματος της ΛΑΡΚΟ.
“Παρουσία του υπουργού οικονομικών, των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων της Στερεάς και φυσικά με την παρουσία των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη, με θέμα τις εξελίξεις και το μέλλον αυτής”, σημειώνει ο επικεφαλής της “Σ.Υ” Δημήτρης Αναγνωστάκης.
Και προσθέτει: “Στη συζήτηση αναδείχθηκαν η απουσία σοβαρού σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, η συνειδητή απαξίωση της εταιρίας και η σθεναρή και αποφασιστική στάση των εργαζόμενων, για την αποτροπή μιας ανάλγητης πολιτικής συμπεριφοράς, που τους αφήνει χωρίς μεροκάματο και στέγη.
Η "Στερεά Υπεροχής" δήλωσε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και μαζί με αυτούς αξίωσε από την κυβέρνηση να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, ν α διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους”.
Τέλος, στηλίτευσε “τις κυβερνητικές πρακτικές, που αντί να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, όπως υπόσχονταν προεκλογικά η ΝΔ, οδηγούν στην ανεργία και το κοινωνικό περιθώριο χιλιάδες συμπολίτες μας” και τόνισε ότι “θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημόσια περιουσία και φυσικά θα συνεχίσει να μάχεται για μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της περιφέρειάς μας”.
Άμεση πολιτική παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος της ΛΑΡΚΟ ζητούν τα Σωματεία Εργαζομένων
Τα Διοικητικά Συμβούλια του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ), της Ένωσης Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ, το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ και το Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ), με έγγραφό τους προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους έθεσαν αίτημα άμεσης πολιτικής πρωτοβουλίας για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ
“Την αξία της ΛΑΡΚΟ, ως μια ιστορική και από τις λίγες εναπομείνασες βαριές και εξαγωγικές μεταλλευτικές βιομηχανίες της Χώρας, την σημασία της όχι μόνο για τους χιλιάδες άμεσα και έμμεσα εργαζομένους της, την σημαντικότητα της για τις τοπικές κοινωνίες 6 νομών της Χώρας που δραστηριοποιείται, τους λόγους που την οδήγησαν στην σημερινή δύσκολη κατάσταση, τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου καθώς και τις αναξιοποίητες τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος, σας τις έχουμε καταθέσει με τεκμηριωμένο και αναλυτικό υπόμνημα στην Βουλή των Ελλήνων”, τονίζουν τα Σωματεία.
Και προσθέτουν: “Σήμερα και δύο χρόνια μετά την θέση της εταιρίας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με στόχο την εκκαθάριση εν λειτουργία, σαν εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ οι οποίοι αγωνιούν και παλεύουν όλο αυτό το διάστημα για την διασφάλιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, του μεροκάματου τους και των νόμιμων δικαιωμάτων τους, επισημαίνουμε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα”.
Αρχικά επισημαίνουν ότι λόγω της μεταστροφής της παγκόσμιας παραγωγής στην «πράσινη μετάβαση» και την ηλεκτροκίνηση, απαιτείται η κατασκευή συσσωρευτών ενέργειας (μπαταρίες) από τα δυσεύρετα απαραίτητα συστατικά που είναι τα υπάρχοντα – χαρακτηρισμένα ως στρατηγικής σημασίας από την Ε.Ε - προϊόντα της ΛΑΡΚΟ (Νικέλιο και Κοβάλτιο), έτσι άμεσα και για πάρα πολλά χρόνια η ζήτηση θα πολλαπλασιαστεί με αντίστοιχη αύξηση των τιμών.
Ακολούθως σημειώνουν οτι η ΛΑΡΚΟ με πρόσχημα την υπέρ χρέωση της στην Μέτοχο της ΔΕΗ και το πρόστιμο από την Ε.Ε. για «παράνομες κρατικές ενισχύσεις» τέθηκε σε εκκαθάριση εν λειτουργία προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το τίμημα της αξίας πώλησης της προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος (αποφ. Εφετείου Αθηνών 1407/2020).
Ωστόσο “με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργών Π.Ε.Ν / Οικονομικών και της ειδικής διαχείρισης παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες μας, η εταιρία λίγο πριν την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, έχει πλήρως απαξιωθεί”
Παράλληλα σημειώνουν οτι προωθείται “το τεχνητά εκβιαστικό αφήγημα- δίλημμα, ότι μόνο έτσι θα βρεθεί ο “σωτήρας” της ΛΑΡΚΟ ή διαφορετικά θα οδηγηθεί στο κλείσιμο”.
Στη συνέχεια υπογραμμίζουν οτι “η ειδική διαχείριση σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο από 18.2.2022, τελείως αιφνιδιαστικά και εκτός του αρχικού προγραμματισμού, κάλεσε τους εργαζόμενους σε μια προσχηματική διαβούλευση προκειμένου μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχει απολύσει όλους τους εργαζόμενους με βάση το παρακάτω σχέδιο: Απολύονται οι 1060 εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται στην εταιρία και με μοναδικό κριτήριο την ηλικία θα επαναπροσληφθούν οι 750 εργαζόμενοι κάτω των 55 ετών μέχρι το τέλος της ειδικής διαχείρισης όπου θα απολυθούν και αυτοί για να επαπροσληφθούν όσοι κριθούν απαραίτητοι από την ενδεχόμενη εγκατάσταση του νέου επενδυτή που θα επιλεγεί από την διαδικασία των δύο διαγωνισμών και που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μετά από αρκετούς μήνες”.
Παράλληλα υπογραμμίζουν οτι στην περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής προβλέπεται η ΛΑΡΚΟ να οδηγηθεί σε πτώχευση και σε οριστικό κλείσιμο.
Καταλήγοντας ζητούν:
* Άμεση πολιτική παρέμβαση “για να σταματήσει το σχέδιο αναγκαστικής εξόδου απο την εταιρία των 300 εργαζομένων με μοναδική τεχνογνωσία”
* Λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί να εξεταστεί κάθε δυνατή εναλλακτική εξυγίανση των συσσωρευμένων υποχρεώσεων της ΛΑΡΚΟ με γνώμονα την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και την διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και όλων των νόμιμων εργασιακών δικαιωμάτων.
* Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές προκειμένου να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις “με γνώμονα την εξασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας και την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού της ΛΑΡΚΟ” χωρίς να διακυβεύεται “είτε η παραπέρα απαξίωση είτε το οριστικό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους τις τοπικές κοινωνίες και το δημόσιο συμφέρον”.
Καταλήγοντας υπογραμμίζουν: “Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις και έχοντας στο πλευρό μας όχι μόνο το σύνολο της εργατικής τάξης από όλη την χώρα αλλά ολόκληρες τις τοπικές κοινωνίες στους 5 νομούς που δραστηριοποιείται (Περιφερειακή/ Νομαρχιακή και Τοπική αυτοδιοίκηση, Κοινωνικούς φορείς, Εκκλησία, Σχολεία, κλπ) θα συνεχίσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να διασφαλιστούν όλα τα παραπάνω.
Το χρωστάμε στις οικογένειες μας, στο τόπο μας, στην ίδια την ΛΑΡΚΟ και στους νεκρούς εργάτες που έδωσαν την ζωή τους για να υπάρχει μέχρι σήμερα η εταιρία”.