Τα συνδικάτα στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Η ΓΣΕΕ  συμπαρατάσσεται και υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, “έναν δίκαιο αγώνα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.


“Η τροπολογία της Κυβέρνησης, οδηγεί στην ανεργία πάνω από χίλιους εργαζόμενους αφού δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να καταγγείλει το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία.

Ακόμη και η δυνατότητα που δίνεται στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων, όχι μόνο δε βοηθάει αλλά αντιθέτως καθιστά τους εργαζομένους ομήρους ,εντείνοντας την αγωνία για το μέλλον τους”, επισημαίνει η ΓΣΕΕ και υπογραμμίζει οτι “είναι αντίθετη σε κάθε τροπολογία και γενικότερα κάθε μέτρο που οδηγεί στην ανεργία συναδέλφους”.

Και καταλήγει: “Την κακοδιαχείριση και τα ελλείμματα δεν πρέπει να τα πληρώνουν αυτοί που δεν τα δημιούργησαν και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τις εξελίξεις”.

Και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Επαρχίας Λιβαδειάς συμπαραστέκεται “στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ” και απαιτεί “η ΛΑΡΚΟ να μείνει ανοικτή” αλλά και να χρηματοδοτηθεί για παραγωγικό εκσυγχρονισμό και φυσικά να μην γίνουν απολύσεις.

“Η κυβέρνηση απολύει τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με πρόθεση να την παρουσιάσει κλειστή, χωρίς υποχρεώσεις για να προσελκύσει υποψήφιους επενδυτές”, τονίζει το Ε.Κ. Λιβαδειάς και προσθέτει: “Η ΛΑΡΚΟ αποτελεί την μοναδική εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε τιμή του προϊόντος της έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή ύψη. Αιτία σε αυτό είναι η αυξημένη ζήτηση λόγω των σχεδιασμών για ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία και το ότι στον μεγαλύτερο παραγωγό, τη Ρωσία, έχει επιβληθεί εμπάργκο. Χωρίς το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ οι πάρα πάνω ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί θα πληρωθούν πολύ ακριβότερα”. 

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν εκ μέρους του Δ.Σ. ο Πρόεδρος Κώστας Κολιούσης και ο Γραμματέας Σωτήρης Παπαδημητρίου  “τόσο η ΕΕ όσο και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις με δικαιολογία 135 εκατ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων, που είχαν δοθεί στην ΛΑΡΚΟ το 2008 και δεν έχουν επιστραφεί, στέρησαν την ΛΑΡΚΟ από κάθε αναγκαία χρηματοδότηση για συντήρηση και εκσυγχρονισμό του εργοστασίου μετατρέποντάς το σε κρεματόριο για τους εργάτες, την ίδια ώρα που στήριξαν τις τράπεζες με εκατοντάδες δις ευρώ χρεοκοπώντας την χώρα, και επιβάλλοντας απανωτά μνημόνια για να πληρωθούν τα χρέη στους ντόπιους και ξένους κεφαλαιοκράτες”.

Στην  ίδια κατεύθυνση και το Εργατικό Κέντρο Θήβας που μεταξύ άλλων σημειώνει: “Η κυβέρνηση με μια κατάπτυστη τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή 10-6-2022, οδηγεί όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην ανεργία μέχρι το τέλος Αυγούστου”.

Και καταλήγει καλώντας τους εργαζόμενους “να μείνουν ενωμένοι, να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες της διάσπασης και της υποταγής και να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν εδώ και 29 μήνες μέχρι την τελική νίκη”.