Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη, απευθύνουν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ για την Πέμπτη 21 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στο γήπεδο μπάσκετ του Οικισμού ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα με τον σύνθημα “Να μην επιτρέψουμε να παγώσει η τζιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ μια για πάντα».
“Η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ πατώντας στο νόμο έκτρωμα που ψήφισε πριν λίγες ημέρες η Κυβέρνηση, πριν τους διαγωνισμούς εκποίησης και μη γνωρίζοντας κανένας το αποτέλεσμα αυτών, σταματά τη λειτουργία της, χωρίς καμία διασφάλιση για το αν και πότε θα επαναλειτουργήσει”, τονιζουν μεταξύ άλλων τα σωματεία.
Και προσθέτουν: “Με αυτή την απόφαση απαξιώνει μέχρι τελικής πτώσεως, πέρα και έξω από κάθε λογική, την μοναδική παραγωγό σιδερονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την «παίζει στα ζάρια» με κίνδυνο το οριστικό λουκέτο.
Οδηγεί στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους στις εργολαβίες και παράλληλα το υπόλοιπο των εργαζομένων στην ανασφάλεια της μηνιαίας ανανέωσης των συμβάσεων και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης του πενταμήνου που θα οριστικοποιηθεί και η τελευταία απόλυση με τελικό «μποναμά» την έξωση από τα σπίτια των οικισμών .
Οδηγεί στην ανεργία δεκάδες μικρό εργολάβους με μηχανήματα έργου και αυτοκινητιστές.
Παρασέρνει στο σταμάτημα της λειτουργίας 3 εργοστάσια παραγωγής υλικού αμμοβολής και στην ανεργία τους δεκάδες εργαζόμενους που απασχολούν.
Παρασέρνει στην καταστροφή επαγγέλματα που υποστηρίζουν την δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και απασχολούν εκατοντάδες συνολικά εργαζόμενους (π.χ. πρατήρια, βουλκανιζατέρ, προμηθευτές ανταλλακτικών κ.α.)”.
Ακολούθως επισημαίνουν: “Μέσα από το νόμο που ψηφίστηκε, ενώ μας κλέβουν τον μόχθο δίνοντάς μας ψίχουλα, τώρα με το σταμάτημα της λειτουργίας και μέχρι την οριστική απόλυση μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, συρρικνώνει παραπέρα το εισόδημα μας (μας σταματά από την εργασία νύχτα και αργίες), δημιουργεί γενική οικονομική ασφυξία στις περιοχές, δεν διασφαλίζει καμία θέση εργασίας.
Παρασέρνει στην καταστροφή εκατοντάδες συνολικά εργαζόμενους των τοπικών κοινωνιών σε 6 νομούς ( Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη, Αττική) που απασχολούνται σε επαγγέλματα τα οποία εξαρτούνται από το εισόδημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (από την ταβέρνα και το καφενείο, έως τον οικοδόμο, το μπακάλικο, το σουπερ μάρκετ κ.α.)
Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει.
Το πλήγμα είναι ανεπανόρθωτο τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την οικονομία της χώρας μας συνολικά. Για αυτό την μάχη θα την δώσουμε όλοι μαζί, σα μια γροθιά”.