Οι Βοιωτοί, Μυρτώ Πλιακοστάμου & Θεόδωρος Δεσινιώτης, ανάμεσα στους 10 νέους Ελληνες που κατέκτησαν το Χρυσό μετάλλιο στην έρευνα

Με συμμετοχή Βοιωτών (Λιβαδειά, Δίστομο) η 10μελής ομάδα φοιτητών ή προσφάτως πτυχιούχων από την Ελλάδα, που πήρε το χρυσό μετάλλιο στην έρευνα σε παγκόσμιο διαγωνισμό δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό τεστ κιτ που ανιχνεύει την ασθένεια Πάρκινσον, 10-13 χρόνια πριν εκδηλωθεί! Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την Μυρτώ Πλιακοστάμου (κόρη του γιατρού Κωνσταντίνου Πλιακοστάμου) και τον Θεόδωρο Δεσινιώτη.

Ειδικότερα οι φοιτητές, όλοι κάτω των 25, που κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό «Συνθετικής Βιολογίας iGEM» και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μία startup καινοτομίας με βάση το τεστ και να κερδίσουν τον… κόσμο όλο, είναι οι: Δεσινιώτης Θεόδωρος (4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ), Σπανού Αικατερίνη (4ο έτος Βιολογικό ΕΚΠΑ), Πούρης Θεόδωρος (5ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ), Τζιέρας Ιάσων (6ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ), Πηγαδάς Νικόλαος (6ο έτος ΗΜΜΥ ΕΜΠ), Λυγγίτσος Δημήτριος (5ο έτος Ιατρική ΕΚΠΑ), Λασκαρίδου Φιλοξένη-Κυριακή (4ο έτος Βιοϊατρικών Επιστημών ΠΑΔΑ), Πρίφτης Ανδρέας (απόφοιτος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου), Μυρτώ Πλιακοστάμου  (4ο έτος Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ) και Σταμέλος Ιωάννης (απόφοιτος Ιατρικής ΕΚΠΑ).

Στον διαγωνισμό που συμμετείχαν 420 ομάδες η ομάδα του διάσημου Πανεπιστημίου Χάρβαρντ πήρε το αργυρό μετάλλιο! 

Το τεστ το εμπνεύστηκαν διαβάζοντας την απίστευτη ιστορία μιας συνταξιούχου νοσοκόμας από τη Σκωτία, της Τζόι Μίλνε η οποία μπόρεσε να παρατηρήσει μια διαφορά στην οσμή του συζύγου της 12 χρόνια πριν από την επίσημη διάγνωσή του (Πάρκινσον), όταν εκείνος ήταν μόλις 33 ετών.

«Αλλάξαμε το DNA του βακτηριοφάγου (είναι ιός που μολύνει μονάχα βακτήρια, ακίνδυνος για τους ανθρώπους) στο εργαστήριο. Ετσι, όταν αυτός έρχεται σε επαφή με τις προαναφερθείσες πτητικές, οργανικές ενώσεις να «διογκώνεται», και τελικά να εκπέμπει διαφορετικό χρώμα. Τότε λαμβάνεται φωτογραφία του χρωματικού αποτελέσματος του τεστ με την κάμερα του κινητού και η εικόνα επεξεργάζεται από ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή, η οποία δίνει την προδιάθεση του εξεταζόμενου να εμφανίσει τη νόσο. Το τεστ βοηθάει να διαγνώσουμε εάν ένας άνθρωπος έχει πιθανότητα να εμφανίσει Πάρκινσον έπειτα από 10-13 χρόνια. Και προφανώς η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της νόσου, έστω κι αν οι θεραπείες που υπάρχουν μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες», σημείωσε μεταξύ άλλων στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η Μυρτώ Πλιακοστάμου.

Την ομάδα των 10 νικητών, μετά την σημαντική τους διάκριση υποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου όπου οι νεαροί επιστήμονες παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την εργασία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Τους ρώτησε για την έρευνά τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στη σταδιοδρομία τους, καθώς και στη συνέχεια των μελετών τους για τη μετουσίωση του έργου τους σε πλήρως ανεπτυγμένο διαγνωστικό εργαλείο.

«Φαίνεται να υπάρχει κάτι ενδιαφέρον από πλευράς τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας (IP)» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ ρώτησε τους ερευνητές για τα επόμενα βήματά τους.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευρολογική διαταραχή στον κόσμο. Είναι η δεύτερη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ, προσβάλλοντας περισσότερα από 10 εκατ. άτομα παγκοσμίως. Τα συμπτώματα είναι κυρίως αποτέλεσμα του εκφυλισμού των ντοπαμινεργικών νευρώνων, που παράγουν την ορμόνη ντοπαμίνη, του εγκεφάλου. Οι ασθενείς υποφέρουν από κινητικά (τρόμος, ακαμψία, βραδυκινησία κ.ά.) και μη κινητικά συμπτώματα (κατάθλιψη, άγχος, γαστρεντερικές διαταραχές, απώλεια όσφρησης κ.ά.). Προτού εκδηλωθούν τα κινητικά συμπτώματα, τα οποία είναι και τα πιο γνωστά, έχει ήδη χαθεί πάνω από το 50% των ντοπαμινεργικών νευρώνων του εγκεφάλου, γεγονός μη αναστρέψιμο το οποίο οδηγεί σε μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία και συνεπώς σε χειρότερη πρόγνωση. Οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους όταν διαγνωσθεί η νόσος, οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στη συμπτωματολογία της ασθένειας, όπως υιοθετώντας συγκεκριμένη διατροφή και άσκηση.