Σε κλίμα συγκίνησης διεξήχθη την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση Μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα Χώστια


 

Στην Κοινότητα των Χωστίων διεξήχθη φέτος η εκδήλωση Μνήμης προς τιμήν των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος των χωριών Δομβραίνας – Θίσβης – Χωστίων. 

  Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, τελέσθη η επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον της Πλατείας του χωριού ιερουργούντος του εκπροσώπου της Μητροπόλεως Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, Καθηγούμενο της Ι.Μ. Μακαριωτίσσης, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Θεοδόσιο. 

  Σε κλίμα κατάνυξης και ιδιαίτερης συγκίνησης ακολούθησε το «προσκλητήριο Νεκρών» με την αναφορά στα ονόματα των αδικοχαμένων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας καθώς και η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου και των σωμάτων ασφαλείας, ανάμεσα στους οποίους παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού Βοιωτίας, κ. Γ.Μουλκιώτης, κ. Γ. Πούλου και κ. Λ. Κτιστάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες  κ. Γ. Ντασιώτης και κ. Φ. Παπαθωμά όπως και η Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Λ. Θεοδώρου. Το παρών έδωσε και φέτος ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας και Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Ι. Σταθάς όπως επίσης και η Διευθύντρια του Μουσείου Ολοκαυτώματος Διστόμου κ. Αμαλία Παπαϊωάννου. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Στρατού, Ταξίαρχος Σιρλατζής Κωνσταντίνος, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Υποδιοικητής κ. Τσομάκος Γιώργος όπως επίσης και ο Διοικητής Υπολιμενάρχης Θίσβης κ. Γιαννακόπουλος Θοδωρής.

  Οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Θηβαίων κοι Κοβάνης, Καμούτσης και Ανδριανός και ο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στάικος, όπως επίσης και οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Χωστίων, Θίσβης, Ξηρονομής  κοι Δέδες , Καραμπογιάς και Κεφαλάς έδωσαν το παρών καθώς και  ο Πρόεδρος Δομβραίνας και δημοσιογράφος κ. Κ. Μπούγιας ο οποίος «άνοιξε» την εκδήλωση και συντόνισε τις ομιλίες. 

  Ακολούθησαν οι ομιλίες του Ιστορικού Θανάση Χρήστου αλλά και του Γιώργου Μαστροδήμου, συγγραφέα του βιβλίου « Φύγετε γιατί έρχονται» όπως επίσης και η μαρτυρία της επιζήσασας των γεγονότων κ. Κρυσταλλίας Δέδε που έδωσε το στίγμα των γεγονότων μέσα από το τραγικό αυτό βίωμα. 

  Ο Δήμαρχος Θηβαίων Γιώργος Αναστασίου μέσω του οποίου καθιερώθηκε το εν λόγω μνημόσυνο ως θεσμός πια για τον Δήμο Θηβαίων – σημείωσε μεταξύ άλλων ότι « πρωτίστως οφείλουμε να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή, να διδάξουμε και να παιδαγωγήσουμε τις επόμενες γενιές και να ενσταλάξουμε την ήδη βιωμένη γνώση ότι ο φασισμός και οι ρητορικές του μίσους αποτελούν επάρατες νόσους για την κοινωνία και τον Άνθρωπο και καλούμαστε όλοι μαζί σε πολιτική επαγρύπνηση».