Ένα σπονδυλωτό συμπόσιο πολιτισμού και νέας γνώσης, ακριβώς σαράντα χρόνια ύστερα από το 1ο
Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο ( 15 – 16 Σεπτεμβρίου 1984), το οποίο είχε αναδείξει όλη την αρχαιολογική έρευνα που είχε προηγηθεί σχεδόν για μια δεκαετία και είχε φέρει – μεταξύ άλλων – στο φως το Αρχαίο Θέατρο της πόλης, στους πρόποδες του Υφάντειου Λόφου (Δραγατσούλα).
Μια επέτειο που αξιοποίησε η Δημοτική Αρχή του Γιώργου Τζαβάρα και μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις κατάφερε να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον της αρχαιολογικής, πολιτικής, αυτοδιοικητικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της Βοιωτίας, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού, οι οποίες ξεκίνησαν το 2016 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και υλοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Ορχομενού σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την Ι.Μ. Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» που ακούει το όνομα «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού».
Το Διεθνές Αρχαιολογικό Συμπόσιο Ορχομενού ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την υποστήριξη της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Στόχος ήταν αυτή η νέα γνώση να αποτελέσει πνευματική παρακαταθήκη, να γίνει νέα πηγή έμπνευσης, νέα αφορμή ερευνών και μελετών, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας εμπνευσμένη από τους “Μινύες”!
Οι εργασίες του τριήμερου Συμπόσιο ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ορχομενού «Ευάγγελος Μπασιάκος» (Πέτρινα), όπου ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Λάμπρος
Ρόδης, Πρόεδρος του Δ.Σ Ορχομενού και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για το «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού» και ο Δήμαρχος κ. Τζαβάρας καλωσόρισαν τους επίσημους προσκεκλημένους και τους συνέδρους.
Πρεσβευτές του τόπου τους και τα πρωτάκια που συμμετείχαν πέρυσι ως μαθητές του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ορχομενού στην εκπαιδευτική δράση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», ένα δρώμενο που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων, με τον παριστάμενο Πρόεδρο του Διαζώματος κ. Σταύρο Μπένο να τους απονέμει στη συνέχεια τα σχετικά αναμνηστικά διπλώματα.
Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κκ. Γεώργιο, τους Βουλευτές Ν. Βοιωτίας κκ. Ελευθέριο Κτιστάκη, Γιώτα Πούλου και Γεώργιο Μουλκιώτη, τον εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας κ. Γιώργο Ντασιώτη, τον Πρόεδρο Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρο Μπένο αλλά και τους τέως Δημάρχους Ορχομενού κκ. Γεώργιο Ζυγούρη, Ιωάννη Μπέσσα, Κωνσταντίνο Γκιζίμη, Κωνσταντίνο Ξηρογιάννη και Παρασκευή Καράλη.Τις εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκλήρωσε η ομιλία Προέδρου της Τιμητικής Επιτροπής, Δρ. Έλενα Κουντούρη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ. και Αν.
Στο δείπνο που ακολούθησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Βασιλική Καραβαγγέλη καλωσόρισε τους συνέδρους και τους επίσημους προσκεκλημένους του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συμποσίου και μαζί με τον
Δήμαρχο Ορχομενού τίμησαν με ένα καλαίσθητο αναμνηστικό αρχικά τον Πρόεδρο του Διαζώματος κ. Σταύρο Μπένο, ο οποίος με τους συνεργάτες του κατάφερε να «γυρίσει το κλειδί» στην πόρτα του ΥΠ.ΠΟ. και να πάρει «σάρκα και οστά» το όραμα της τοπικής κοινωνίας.Στη συνέχεια ο Δήμος Ορχομενού τίμησε την Προϊσταμένη της ΕΦ.Α Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή, την Αρχαιολόγου του έργου κα Πηνελόπη Κουρκούτη και την Μηχανικό της ΕΦ.Α. Βοιωτίας κα Μαρία Κωστάρα.
Τιμή και στο πρόσωπο της κας Έλενας Κουντούρη, τη σύγχρονη ανασκαφέα του Δήμου Ορχομενού, η οποία με την ομάδα της αναδεικνύει την άγνωστη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα στην Δ.Ε. Ακραιφνίας.
Στους παριστάμενους τ. Δημάρχους Ορχομενού, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος κ. Γεώργιος Τζαβάρας προσέφερε συμβολικά ως αναμνηστικό δώρο τα πρακτικά του «1ου Αρχαιολογικού Συνεδρίου Ορχομενού: Ο Βοιωτικός Ορχομενός και τα ιστορικά – αρχαιολογικά προβλήματα του Κωπαϊδικού χώρου», (Ορχομενός, 15-16 Σεπτεμβρίου 1984), που επιμελήθηκε αφιλοκερδώς ο κ. Βασίλειος Τούντας, τ. Δ/ντης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ορχομενού.Κεντρική ομιλήτρια του δείπνου ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Φανή Παπαθωμά, η οποία και παρέλαβε την αναμνηστική διάκριση της βραδιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δ/νση και το προσωπικό του «Small Mike Orchomenos», όπου δόθηκε το δείπνο, είχε ετοιμάζει ένα μενού με στόχο να διαφημιστεί ακόμα περισσότερα το τοπικό προϊόν, η πέστροφα Ορχομενού.
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν και η παρουσίαση του «Φρίξου», ένα έργο που εμπνεύστηκε ο art director του Συμποσίου κ. Ιωάννης Καραγιάννης της Nefosland και αποκάλυψε ο Δήμαρχος Ορχομενού στην έναρξη του δείπνουΟ «Φρίξος» πλέον κοσμεί στην είσοδο του Δημαρχείου Ορχομενού, σε ανάμνηση αυτής της ξεχωριστής
διοργάνωσης, προσφορά του Προέδρου του ΔΣ και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Λάμπρου Αριστ. Ρόδη.
Οι εργασίες τις δεύτερης ημέρας συνεχίστηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ορχομενού «Ευάγγελος Μπασιάκος», με τον χαιρετισμό που απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμος Β`, Επίτιμος Δημότης του Δήμου Ορχομενού.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν διαδοχικά οι 8 ενότητες του Συμποσίου με εξέχοντες ομιλητές.
Όλες οι ενότητες πλαισιώθηκαν από μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας, από επιστήμονες, μελετητές, ερευνητές του πολιτισμού των Μινυών, πρόσωπα που κατέθεσαν το απόσταγμα των γνώσεών τους και των εμπειριών τους, δημιουργώντας μια νέα, πολύτιμη γνώση, σαράντα χρόνια μετά το 1984 και όσα πολύτιμα είχαν επίσης ακουστεί από τους τότε συνέδρους.
Συντονιστές των ενοτήτων είναι επίσης πρόσωπα από τον δημοσιογραφικό, τον καλλιτεχνικό, τον τουριστικό και τον εκπαιδευτικό χώρο, ενδεικτικό και αυτό της συνένωσης όλων των δυνάμεων με στόχο την αρτιότερη
διοργάνωση του Συμποσίου.
και Δημήτρης Τσεκούρας κοντραμπάσο.
Το Παράρτημα Λιβαδειάς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παρείχε υγειονομική κάλυψη της συναυλίας
στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού – Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού.
Οι εργασίες του Συμποσίου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού – Προαύλιο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού».
Αμέσως μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ορχομενού κα Ανδριάνα Κατσαντώνη καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που πλαισίωσαν μαζικά
την πρωτοβουλία των διοργανωτών. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Δ/ντη της Β’θμιας εκπαίδευσης κ. Δημήτριο Κυριτσόπουλο, ο οποίος υποστήριξε το συμπόσιο, όπως η Δ/ντρια της Α’θμιας Ν. Βοιωτίας κκ. Παναγιώτα Χουλιάρα – Σιδερά.Το ιδιαίτερο στοιχείο της ημέρας ήταν η παρουσίαση – για πρώτη φορά – της «Μουσειοσκευής του Ορχομενού: Από τον Μινύα έως τον Λέοντα» της ΕΦΑ Βοιωτίας από την δημιουργό της, Δρ. Πόπη Γεωργοπούλου, Μουσειολόγο – Μουσειοπαιδαγωγό, η οποία στην συνέχεια έκανε και την