COSMOTE CHRONOS: με τα Προπύλαια και το Ερέχθειο ολοκληρώνεται η ψηφιακή εμπειρία της Ακρόπολης

COSMOTECHRONOS: με τα Προπύλαια και το Ερέχθειο ολοκληρώνεται η ψηφιακή εμπειρία της Ακρόπολης 21Οκτωβρίου 2024 .   Στο πλαίσιο σύμβασης πολιτιστικής χορηγίας ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και την COSMOTE, υλοποιήθηκε, ανανεώνεται και συντηρείται η εφαρμογήCOSMOTE CHRONOS, η οποία παρέχεταιδωρεάν[1]. Από τον Μάιο του 2023 μέχρι σήμερα, περίπου400.000 χρήστες smartphoneκαι tablet είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν σημαντικά μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες ψηφιακές αναπαραστάσεις, είτε βρίσκονταν στον Βράχο της Ακρόπολης ή σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

 

Η μοναδική αυτή  εφαρμογή ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, προκειμένου όλοινα βιώνουν τη μοναδική εμπειρία των μνημείων της Ακρόπολης των Αθηνών, μέσω της τεχνολογίας.Επιπλέον των μνημείων του Παρθενώνα, του Ναού της Αρτέμιδας, της Χαλκοθήκης, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, επιλεγμένων εκθεμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, τώρα προστέθηκαν τα Προπύλαια και τοΕρέχθειο στην εφαρμογήCOSMOTE CHRONOS προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία ενός από τα πιο σημαντικά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Η COSMOTEσυνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού τόσο για την εφαρμογή COSMOTECHRONOSόσο και για το μεγάλο έργο της παροχής δωρεάν WiFiσε 25 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας, αναδεικνύοντας  την  πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η εφαρμογή αποτελεί όχι μόνο ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο που εμπλουτίζει τη φυσική εμπειρία περιήγησης στην Ακρόπολη αλλά και ένα επιστημονικά αξιόπιστο εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σχολική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

 

Με την προσθήκη των Προπυλαίων και του Ερεχθείου οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία στην εποχή της ακμής τους. Τα Προπύλαια, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδας, λειτουργούν ως η κύρια πύλη στην Ακρόπολη, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή είσοδο. Αντίστοιχα, το Ερέχθειο με τα διάσημα γλυπτά του, τις Καρυάτιδες κόρες που με την κομψότητα και τη λεπτομέρεια της γλυπτικής τους, αντικαθιστούν τους κίονες και προσδίδουνμια αίσθηση ζωντάνιας και χάρης στο μνημείο.

 

Με τεχνολογίες αιχμής όπωςεπαυξημένης (augmented) και εικονικής (virtual) πραγματικότηταςκαι κάνοντας χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI)με το δίκτυο 5G, οι χρήστες της εφαρμογής COSMOTECHRONOSμπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία, στο φυσικό τους μέγεθος, να περιηγηθούν και στο εσωτερικό τους. Η εμπειρία αυτή πάνω στον Ιερό Βράχο παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς με τη

 χρήση επαυξημένης πραγματικότητας οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων, όπως αυτή καταγράφεται από την κάμερα της φορητής συσκευής.

 

Hεφαρμογή COSMOTECHRONOSδιαθέτει επίσης την ψηφιακή βοηθό-ξεναγό «Κλειώ», η οποίαμπορεί με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης και εφόσον η συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, να συνομιλήσει με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνοκαι να δώσει πληροφορίες για όλα τα μνημεία της Ακρόπολης. Η ψηφιακή βοηθός – ξεναγός «Κλειώ» έχει τη δυνατότητα να απαντά σε περίπου 14.000 ερωτήσεις. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα ομαδικής ξενάγησης έως 5 ατόμων. Σε περιβάλλον 4G ή WiFi δικτύου, είναι εφικτή μόνο η αυτοματοποιημένη ξενάγηση.

 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και μπορεί κάποιος να την κατεβάσει στην Androidκινητή συσκευή του μέσω του Googleplay και στην iOSμέσω τουApplestore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4Gκαι 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi.

 


Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Η Ο.Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ diavima.gr

  • TAYTOTHTA
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΙΑΒΗΜΑ»
  • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: diavima.gr
  • Α.Φ.Μ. 099264381 Δ.Ο.Υ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
  • Μέτοχοι: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ
  • Διεύθυνση: ΠΑΡΟΔΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ι. ΠΕΡΓΑΝΤΑ 7 ΛΙΒΑΔΕΙΑ Τ.Κ. 32131 Τηλέφωνα: 2261027123, 2261023715
  • e-mail: diavima@otenet.gr & diavima1@gmail.com
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ
  • Διευθυντής Σύνταξης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΔΩΣΑΣ
  • Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Translate