ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ YEHUDI MENUHIN

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια, το Διεθνές Ίδρυμα Yehudi Menuhin (IYMF),που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες από τον βιολονίστα και ανθρωπιστή Yehudi Menuhin, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο εθνικών οργανώσεων στην Ευρώπη και πέραν αυτής, με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος MUS-E®,μια δραστηριότητα που στοχεύει στην εισαγωγή των παιδιών του δημοτικού σχολείου στα αρχέτυπα που είναι κοινά σε όλους τους πολιτισμούς, μέσω μιας καλλιτεχνικής προσέγγισης που χρησιμοποιεί λέξεις, μουσική, παιχνίδια, εικόνες, γραφή, ταινίες ή συνδυασμό πολλών από αυτές τις μορφές έκφρασης, με σκοπό τη μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη μέσω της τέχνης, όπως την ονειρεύτηκε ο Ιδρυτής της. Το 2024 το MUS-E® υπάρχει ήδη σε 12 χώρες.

Το Ίδρυμα YehudiMenuhinυπέγραψεσυμφωνία συνεργασίας με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και ξεκίνησεμια πιλοτική δράση σε σχολείο της Καλαμάτας.

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2024 στην Καλαμάτα, το Διεθνές Ίδρυμα YehudiMenuhin προσέφερεεκπαίδευση σε καλλιτέχνες και δασκάλους του νηπιαγωγείου «Το Περιβόλι της Γιαγιάς». Αυτό το πρότυπο σχολείο, ιδρύθηκε μετά τον σεισμό της Καλαμάτας το 1986 από το Ίδρυμα «Ευσταθία Ι. Κωστοπούλου» με σκοπό να συνδράμει οικογένειες χαμηλού εισοδήματος της πόλης, καθώς επίσης και οικογένειες που αντιμετωπίζουν διάφορες κοινωνικοπολιτιστικές προκλήσεις. Το σχολείο συνεχίζει να χρηματοδοτείται μέχρι και σήμερα από το Ίδρυμα «Ευσταθία Ι. Κωστοπούλου». Επιλέχθηκε ως πιλοτικό σχολείο για την εισαγωγή του προγράμματος MUS-E® στην Ελλάδα, μετά από πρόταση της Λουΐζας Αναστοπούλου, πρώην στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι μέλος στο Ίδρυμα Menuhin για πολλά χρόνια.

Η εκπαίδευσηπραγματοποιήθηκεαπό τον Ευθύμιο Αγγελάκη, ειδικό καλλιτέχνη του προγράμματος MUS-E® στην Πορτογαλία, και θα προσφερθεί σε δασκάλους του σχολείου
 

καθώς και σε επιλεγμένους καλλιτέχνες που θα ξεκινήσουν την πρακτική MUS-E® στο σχολείο στη διάρκεια του 2025.

Η συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης,τον επίσημο εκπρόσωπο του Προγράμματος στην Ελλάδα,υπό την προεδρία της κυρίας ΛουΐζαςΚαραπιδάκη,είναι πολύ σημαντική  για την επιτυχή υλοποίησή του, καθώς το Μουσείοέχει πολυετή εκπαιδευτική εμπειρία και μπορεί ναείναι αρωγός σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα.

Για το σκοπό αυτό στην αρχική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάταπαρευρέθηκαν η κα Καραπιδάκη, ο κ. Νικόλαος Ευσταθίου και η κα. Αθανασία Σκληρού, εκπροσωπώντας το ΜΕΠΤ.

Το Μουσείο της Ελληνικής Παιδικής Τέχνης,ιδρύθηκε το 1994, είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς, αναγνωρισμένο από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, και συμμετέχει στο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου Αθηνών.

Έχοντας ως όραμα την ανάδειξη της αξίας και μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης και μέσω μιας διαφορετικής εκπαιδευτικής διαδικασίας: Μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης, σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί  εκπαιδευτικά - εικαστικά  προγράμματα σε συνεργασία με άλλα μουσεία, τοπικούς φορείς, Δήμους, σχολεία, Ιδρύματα, Πανεπιστήμια από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπαιδευτικές δομές, ενώ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί καινοτόμα προγράμματα στην Αττική και την Περιφέρεια, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο  στην εξοικείωση όλων των συμμετεχόντων με το πολιτιστικό γίγνεσθαι, στην ισότητα όλων στην πρόσβαση στον Πολιτισμό, με έμφαση  σε ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, στη διάχυση εν γένει του πολιτιστικού αγαθού μέσω της Παιδικής Τέχνης και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας ως αναπόσπαστο κομμάτι του Σύγχρονου Πολιτισμού.

 

 

Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334

Η Ο.Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ δηλώνει ότι η ίδια και ο παρών ιστότοπος συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63) και ότι στο πλαίσιο αυτό διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει ή/και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο το οποίο κρίνει ότι είναι παράνομο, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή άδεια του χρήστη, καθώς και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της διάδοσης παράνομου περιεχομένου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ diavima.gr

  • TAYTOTHTA
  • ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΙΑΒΗΜΑ»
  • ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: diavima.gr
  • Α.Φ.Μ. 099264381 Δ.Ο.Υ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
  • Μέτοχοι: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ
  • Διεύθυνση: ΠΑΡΟΔΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Ι. ΠΕΡΓΑΝΤΑ 7 ΛΙΒΑΔΕΙΑ Τ.Κ. 32131 Τηλέφωνα: 2261027123, 2261023715
  • e-mail: diavima@otenet.gr & diavima1@gmail.com
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος – Διευθυντής ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ
  • Διευθυντής Σύνταξης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΔΩΣΑΣ
  • Διαχειριστής και Δικαιούχος του ονόματος τομέα: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΧΟΥΤΖΟΥΜΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.