Ακρίβεια: Νοικοκυριά σε απόγνωση – Τι αναμένουν για τον επόμενο χρόνο

 

Πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά εκτιμούν άνοδο για την ακρίβεια με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό. Ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανώνΠολύ μεγάλη είναι η επιβάρυνση για τα νοικοκυριά με την ακρίβεια στο «ράφι», την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα και εξαντλείται σε…παρακάλια προς τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ για να μειωθούν οι τιμές. «Πρέπει όλοι να συνεχίσουν την προσπάθεια μείωσης των τιμών με μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε όφελος των καταναλωτών» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνάντηση που είχε χθες με το προεδρείο της ένωσης των σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε στα μέλη της αντιπροσωπείας πως οφείλουν να συνεχίσουν την πρωτοβουλία για σοβαρές μειώσεις τιμών, να επεκτείνουν την πρωτοβουλία για τους 600 κωδικούς και πέρα από αυτόν τον στόχο, να παρατείνουν χρονικά το μέτρο και να το στηρίξουν τοποθετώντας ειδική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών. Ωστόσο, είναι πέρα από προφανές ότι το παραπάνω δεν αποτελεί παρέμβαση, η οποία θα οδηγήσει σε μειώσεις, με αποτέλεσμα η ανησυχία να παραμένει.

Ακρίβεια: Δεν τα…βγάζουν πέρα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι προκύπτει μικρή ενίσχυση του ποσοστού των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζει πέρα», όπως δείχνει και η μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 66% (από 63%), ενώ στο 7% από 8% περιορίστηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 19% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διατηρήθηκε στο 8-9% όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Φόβος για ανατιμήσεις

Βέβαια, ο θετικός δείκτης για τις προβλέψεις μεταβολών στις τιμές τους προσεχείς 12 μήνες αποκλιμακώθηκε ήπια τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις +40,7 μονάδες, έναντι +43,1 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Όμως, το ποσοστό των νοικοκυριών που «βλέπουν» άνοδο τιμών είναι τεράστιο, δείγμα τόσο της «ψυχολογίας» που έχει δημιουργηθεί όσο και της αίσθησης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προτίθεται να αντιμετωπίσει ριζικά το φαινόμενο. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 65% των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 14% (από 11%) αναμένει σταθερότητα. Την ίδια στιγμή η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στην Ευρώπη, καθότι οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +14,5 και +13,3 μονάδες αντίστοιχα.

Ως φυσική απόρροια των παραπάνω έρχεται και το πολύ υψηλό ποσοστό των νοικοκυριών που είναι αβέβαια για τη μελλοντική οικονομική κατάστασή τους Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 65,9% έκρινε τον Οκτώβριο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 68% τον προηγούμενο μήνα.

Λογικό είναι λοιπόν τα νοικοκυριά να ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών. Για αυτό και η έρευνα δείχνει πως το 58% (από 56%) των καταναλωτών προέβλεψε ότι θα προβεί σε λιγότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, ενώ το 4% αναμένει το αντίθετο. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -14,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,5 μονάδες στην Ευρωζώνη.