21 Φεβρουαρίου 2025

Γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη στο 1ο Γυμνάσιο Ορχομενού

 Με κέφι, χρώμα και παραδοσιακούς ρυθμούς γιόρτασαν την Τσικνοπέμπτη οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ορχομενού, τιμώντας τη χορευτική παράδοση της Αποκριάς.

Στην αυλή του σχολείου, μετά το πέρας των μαθημάτων, το χορευτικό συγκρότημα παρουσίασε ντόπιους χορούς, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της γυμνάστριάς Ασημίνας Ψαθά, μεταφέροντας το πνεύμα
της ελληνικής παράδοσης μέσα από βήματα γεμάτα ζωντάνια και  αυθεντικότητα.

Τα παιδιά, μεταμφιεσμένα σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας, έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στο γιορτινό κλίμα, αναβιώνοντας ένα κομμάτι του λαϊκού μας πολιτισμού. Με παραδοσιακές φορεσιές και χαρούμενες εκφράσεις, χόρεψαν με ενθουσιασμό, παρασύροντας όλους τους παρευρισκόμενους στο ρυθμό της παράδοσης.


Η Τσικνοπέμπτη, ως προάγγελος της Αποκριάς, δεν είναι απλώς μια γιορτή φαγητού και κεφιού, αλλά μια ευκαιρία να θυμηθούμε και να συνεχίσουμε τα έθιμα που κληρονομήσαμε. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, οι νέες γενιές έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά, διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν.






Συγκεκριμένα, χόρεψαν τους χορούς:
1.      Ο Γανωτής
2.      Στης ακρίβειας τον καιρό
3.      Τα κουκιά
4.      Το πιπέρι
5.      Ο Χαραλάμπης
6.      Ο Λουλουβίκος
7.      Ο Λιποθυμιάρικος

Το χορευτικό του Πρώτου Γυμνασίου Ορχομενού απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η παράδοση παραμένει ζωντανή, αρκεί να υπάρχουν άνθρωποι που την αγαπούν και τη μεταδίδουν με μεράκι.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, προσφέροντας στους μαθητές και στους καθηγητές ένα γενναιόδωρο κέρασμα γεμάτο αγάπη.