11 Φεβρουαρίου 2025

Αντιδρούν στη Δομβραίνα για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στον Κορινθιακό

 Σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει την αδειοδότηση δύο νέων πιλοτικών φωτοβολταϊκών σταθμών στον κόλπο της Δομβραίνας, του Δήμου Θηβαίων.

Η Επιτροπή κατοίκων προκάλεσε συγκέντρωση την Κυριακή παρουσία βουλευτών, αιρετών, φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Η ήδη επιβαρυμένη, από το πλήθος αιολικών πάρκων, περιοχή απειλείται με περαιτέρω υποβάθμιση από την εγκατάσταση των πλωτών φωτοβολταϊκών.

Η περιοχή, η οποία ανήκει στο δίκτυο Natura και φιλοξενεί την πολύτιμη Ποσειδωνία, κινδυνεύει με ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές βλάβες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες.


Η εγκατάσταση των πλωτών σταθμών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους οικισμούς Αγίου Νικολάου, Αλυκής, Αη Γιάννη, Σαραντίου, Ζάλτσας και Αγίου Βασιλείου- Λιβαδόστρας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει ο Δήμος Θηβαίων ζητώντας την ακύρωση της επένδυσης. 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Μουλκιώτης ζητώντας  από την Κυβέρνηση απαντήσεις για την “υπονόμευση βιώσιμης προοπτικής ανάπτυξης του Κόλπου της Δομβραίνας και των παράλιων οικισμών της περιοχής”.

“Η συγκεκριμένη επένδυση  της εταιρείας «ΡΕΑ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη ΙΚΕ» αφορά μια προστατευμένη περιοχή από το Δίκτυο Natura 2000, στην οποία φέρεται ότι το εν λόγω έργο θα καταλάβει επί της συνολικής έκτασης των 30.000 στρεμμάτων του κόλπου της Δομβραίνας, το 30%, ήτοι το 1/3 αυτού” τονίζει ο κ. Μουλκιώτης.

Επισημαίνει ακόμη, ότι «……Τόσον ο κόλπος της Δομβραίνας όπως και η περιοχή της Δομβραίνας, με υφιστάμενη επιβάρυνση της λειτουργίας του λιμανιού στο Βαθύ της ΒΙ.ΠΕ. Βίσβης, την προοπτική ανάπτυξης νέων Αιολικών Πάρκων (ΑΣΠΗΕ), νέων σταθμών Φωτοβολταϊκών, μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του εν λόγω έργου, δεν θα έχει πλέον καμία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και θα υπονομεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής εκτός των άλλων, συγκεκριμένα στην Αλυκή, στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Γιάννη και το Βαθύ».

Κατόπιν των ανωτέρω ζητούνται από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος σαφείς απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:


  1. Για ποιο λόγο το ΥΠΕΝ προβαίνει σε χορήγηση αδειών σε ήδη επιβαρυμένη περιοχή σε έργα ΑΠΕ που υπερβαίνουν κατά πολύ τον μέσο όρο της αναλογούμενης πανελλαδικά παραγωγής, έχοντας ουσιαστικά εξαντλήσει τα περιθώρια κορεσμού, με αποτέλεσμα να επιτείνεται έτι περαιτέρω η τοπική επιβάρυνση;
  1. Πώς το ΥΠΕΝ, με την έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων, ελλείψει Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, διασφαλίζει την ανάπτυξη των περιοχών της Δομβραίνας, την τουριστική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής εκτός των άλλων, συγκεκριμένα στην Αλυκή, στον Άγιο Νικόλαο, στον Άγιο Γιάννη  και το  Βαθύ, με την κατάληψη του 1/3 της  θαλάσσιας επιφάνειας, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία αναλογίας και τον υπέρμετρο κορεσμό και την εν συνόλω επιβάρυνση της περιοχής;
  2. “Μετά τα βουνά μας και τη γη υψηλής παραγωγικότητας ακολουθεί και η καταστροφή των θαλάσσιων ζωνών και των παραλιών μας” τόνισε, με παρέμβαση της, στη συγκέντρωση των κατοίκων η ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου.”Απαιτούμε την άμεση ανάκληση των αδειών εγκατάστασης των Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών, καθώς και τη διακοπή της ανεξέλεγκτης επέκτασης των ανεμογεννητριών και της συνεχιζόμενης καταστροφής του περιβάλλοντος στη Βοιωτία, που έχει συμβάλλει με το παραπάνω στην πανελλαδική ηλεκτροπαραγωγή των ΑΠΕ” επεσήμανε η κ. Πούλου.