07 Απριλίου 2025

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετείχε στο workshop “Policy4MED Designathon


 Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας Γιάννης Γιαννόπουλος εκπροσώπησε τηνΠεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο workshop:  “Policy4MED Designathon”, που έλαβεχώρα στο Μπάρι της Ιταλίας στις 27 και 28 Μαρτίου  2025, και διοργανώθηκε απότην “Blue Mission Med” σεσυνεργασία με το Πολιτικό Γραφείο της ΔιαμεσογειακήςΕπιτροπής της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών.

 Η “Blue Mission Med CSA” (Coordination and Support Action) εστιάζει στη θαλάσσιαλεκάνη της Μεσογείου και υποστηρίζει την υλοποίηση της 3ηςΑποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκατάσταση των Ωκεανών και των υδάτων μας έωςτο 2030, στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon Europe». Στην “Blue Mission Med”συμμετέχει και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

 Στο workshop παρουσιάστηκαν οι ακόλουθες δράσεις:

1.     Η Περιφέρεια της Καταλονίας παρουσίασε έρευνα για τον φόρτο και τον τύποτων αστικών λυμάτων κατά μήκος της ακτογραμμής της. Η συλλογή τωναπορριμμάτων έγινε σε συνεργασία με τους αλιείς της περιοχής και τη χρήσηβυθοτρατών. Σκοπός της είναι η επιστημονική αποτύπωση, η περαιτέρω διαχείρισηκαι η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τα ανθρωπογενή στερεά λύματα σεμια ακτογραμμή που εκτείνεται για 580 χιλιόμετρα.

2.     H Περιφέρεια της Μούρθια παρουσίασε τις συντονισμένες ενέργειες της για τηνκαταπολέμησητου ευτροφισμού στη λιμνοθάλασσα Mar Menor. Φαινόμενο πουπροκλήθηκε από τη συσσωρευμένη πλημμυρικήέκπλυση νιτρωδών παραγώγωνπου σχετίζονται με την παρακείμενη αγροτική παραγωγή.

3.     H Περιφέρεια της Πούλια παρουσίασε ένα ενδιαφέρον ερευνητικό πρόγραμμαμετατροπής στερεών θαλάσσιων λυμάτων, κονιορτοποιημένων απορριπτέωνοστράκων σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα σκυροδέματος, σε ένα νέο υλικό πουδύναται να χρησιμοποιηθεί σε λιμενικές κατασκευές (π.χ. κυματοθραύστες). Στηνπαρούσα φάση η έρευνα δείχνει πολλά υποσχόμενη, αλλά χρειάζεται περισσότεροςχρόνος για να αποσαφηνιστεί η ανθεκτικότητα του υλικού στο πεδίο.

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής, τοκύριο θέμα συζήτησης ήταν η κυοφορούμενη Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ανθεκτικότηταςτων Υδάτων, που δύναται να δημιουργήσει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και τη γενικότερη διαχείριση τουυδάτινου περιβάλλοντος, φυσικού και ανθρωπογενούς.

 Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας ΓιάννηςΓιαννόπουλος:

Ø  Άνοιξε το ζήτημα της διασύνδεσης της Στρατηγικής αυτής με την υπό διαβούλευσηΚοινή Αγροτική Πολιτική, καθώς αναμφισβήτητα ο αγροτικός τομέας είναι υδροβόρος.

Ø  Επεσήμανε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Στερεάς Ελλάδας, που τη φέρνουναντιμέτωπη σχεδόν με το πλήρες φάσμα των προκλήσεων προς τα υδάτινασυστήματα της, καθώς και το γεγονός της υπερσυσσώρευσης ΑΠΕ στην περιοχήδικαιοδοσίας της Περιφέρειας.

Ø  Εκδήλωσε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για ανταλλαγήγνώσεων με τα υπόλοιπα μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής που κατέχουνεμπειρία από τη χρήση ΑΠΕ, για υποδομές διαχείρισης υδάτων (π.χ. αφαλάτωση,επεξεργασία λυμάτων).

Συζητήθηκε επίσης η εμπειρία της περιοχής της Βαλένθια με τις καταστροφικέςπλημμύρες. Συζήτηση που επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων,στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, στηνανάγκη για διαπεριφερειακή αλληλεγγύη, αλλά και στο πρόγραμμα καταγραφής καιπρόληψης πυρκαγιών “Silvanus”, στο οποίο συμμετέχει ενεργά και η ΠεριφέρειαΣτερεάς Ελλάδας.

 Με την ολοκλήρωση του workshop, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Φθιώτιδας ΓιάννηςΓιαννόπουλοςδήλωσε:«Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Περιφέρειά μας και τονΠεριφερειάρχημας, κο. Φάνη Σπανό, σε μία γόνιμη συνάντηση σχετικά με τις προκλήσειςπου αντιμετωπίζουν τα υδάτινα συστήματα και να συζητήσουμε τις λύσειςπου προσφέρονται και συζητούνται, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε υπερεθνικόεπίπεδο.

 »Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ελέω γεωγραφίας, έρχεται αντιμέτωπη σχεδόν με το πλήρεςφάσμα των προκλήσεων αυτών. Ως εκ τούτου, η παρουσία της, αλλά και η ενεργή συμμετοχή της σε αντίστοιχες διασκέψεις και δράσεις, είναι στρατηγικήςσημασίας προς την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας των υδάτινων συστημάτων της,τόσο των φυσικών, όσο και των ανθρωπογενών».