Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρονται απαξιωτικά στην «ανάπτυξη της καφετέριας και του σουβλατζίδικου», σε αντιδιαστολή με ένα θεωρητικά ευκταίο μοντέλο καινοτόμων εξωστρεφών startup παραγωγικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο όμως όπως επισημαίνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Κωνσταντίνος Στάικος η πραγματικότητα είναι, ότι στα χρόνια που ακολούθησαν την χρεοκοπία, ο κλάδος της εστίασης ήταν αυτός που:
“Έδωσε διέξοδο απασχόλησης και επιβίωσης σε πολλούς μικρούς επιχειρηματίες.
- Δημιούργησε μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.
- Έδωσε αξία σε κενά ακίνητα, όχι μόνο μέσω της μίσθωσης, αλλά και μέσω της ανακαίνισης και αναβάθμισής τους .
- Δημιούργησε κίνηση και ζωή σε «πιάτσες» που κινδύνευαν να νεκρώσουν.
- Προσέφερε προστιθέμενη αξία στο συνολικό τουριστικό προϊόν της χώρας.
- Ανέπτυξε μια ολόκληρη αλυσίδα επιχειρήσεων που τροφοδοτούν τον κλάδο.
- Στήριξε με φόρους και τέλη όχι μόνο την εθνική οικονομία, αλλά και τους ΟΤΑ”.
Σύμφωνα με τον κ. Στάικο, στην παρούσα πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας, η εστίαση είναι μεταξύ των τομέων που πλήττονται περισσότερο από τα υποχρεωτικά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης.