Αρχική ΒΟΙΩΤΙΑ Ερώτηση του Λευτέρη Κτιστάκη, Βουλευτή Βοιωτίας, για τα προβλήματα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ...

Ερώτηση του Λευτέρη Κτιστάκη, Βουλευτή Βοιωτίας, για τα προβλήματα στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2026

8

«Σοβαρά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026, δυσλειτουργίες στη διασταύρωση ΚΑΕΚ και αγροτεμαχίων και εξαιρετικά χαμηλός ρυθμός αριθμός οριστικών δηλώσεων ΟΣΔΕ»

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας Λευτέρης Κτιστάκης, θέτοντας στο επίκεντρο τα προβλήματα που καταγράφονται κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026 και ιδιαίτερα, τις δυσκολίες στη διασταύρωση στοιχείων ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, Ε9 και Κτηματολογίου.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κτιστάκης, η φετινή διαδικασία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο νέο ψηφιακό πλαίσιο μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Η μετάβαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος, δεν πρέπει όμως να δημιουργεί εμπόδια στους παραγωγούς ούτε να θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεών τους.

Ιδιαίτερα προβλήματα εντοπίζονται σε αγροτεμάχια με παλαιούς τίτλους ιδιοκτησίας, κληρονομικές μεταβιβάσεις, εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο, χρησικτησία, αλλά και σε μισθωμένες εκτάσεις όπου υπάρχει νόμιμο συμφωνητικό και πραγματική χρήση από τον παραγωγό, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αντίστοιχη ενημέρωση των στοιχείων του Κτηματολογίου.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Βοιωτίας εκφράζει την ανησυχία του για τον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2026, ζητώντας σαφή εικόνα για την πορεία της διαδικασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

Ο Λευτέρης Κτιστάκης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήλων:

  • εάν εξετάζεται παράταση της προθεσμίας υποβολής της ΕΑΕ 2026 χωρίς κυρώσεις για τους παραγωγούς.
  • πόσες δηλώσεις ΟΣΔΕ έχουν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί στη Βοιωτία,
  • πόσες παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω προβλημάτων ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, Ε9 και Κτηματολογίου,
  • εάν θα υπάρξει μεταβατική διαδικασία για περιπτώσεις νόμιμης κατοχής ή χρήσης αγροτεμαχίων,
  • ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων της πλατφόρμας και

«Η μετάβαση στο νέο σύστημα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τους αγρότες και δεν θα τους επιβαρύνει. Κανένας παραγωγός δεν πρέπει να κινδυνεύσει να χάσει ή να καθυστερήσει την ενίσχυσή του εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων ή ασυμφωνιών μεταξύ δημοσίων πληροφοριακών συστημάτων», τονίζει ο κ. Κτιστάκης.

DIAVIMA.GR ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΛΙΒΑΔΕΙΑ, ΘΗΒΑ
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.